Iohannis az igazságügyi miniszter által bejelentett sürgősségi kormányrendeletről: ,,Durván alkotmányellenes”

Iohannis az igazságügyi miniszter által bejelentett sürgősségi kormányrendeletről: ,,Durván alkotmányellenes”
“Durván alkotmányellenesnek” nevezte Klaus Iohannis államfő a Tudorel Toader igazságügyi miniszter által bejelentett készülő sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetőséget teremtene a jogerősen elítéltek számára, hogy semmisségi folyamodványt nyújtsanak be az ítélet ellen.

“Nem tudjuk még pontosan, hogyan képzeli el az igazságügyi miniszter ezt a rendeletet, de ha arról van szó, amit félig-meddig nyilvánosan közölt, szerintem az durván alkotmányellenes” – mondta Iohannis.

Az elnök a téma kapcsán rámutatott, egy világszerte tiszteletben tartott és az ország alkotmánya által is előírt elv szerint minden törvény csak a jövőre nézve fejti ki hatását, nem lehet visszamenőleg alkalmazni. “Képzeljék csak el, ha visszamenőleges hatállyal alkalmaznánk a törvényeket, mindegyik kormány megváltoztatná az állam teljes múltját” – nyomatékosította.

Iohannis hozzátette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) amióta hatalmon van, azzal foglalkozik, hogy keresi a megoldásokat büntetőügyekbe keveredett politikusai számára, “élükön a párt elnökével”. “Sajnálatosak ezek a fejlemények. Én még bízom abban, hogy az igazságügyi miniszter kicsit beleolvas még az alkotmányba és a törvényekbe, és lemond erről a kezdeményezésről” – hangsúlyozta.

Az államfő szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el a romániai jogállamiság helyzete.

“Én jogállamot szeretnék, a román állampolgárok jogállamot szeretnének, a politikusok többsége is jogállamot szeretne, csak a PSD akar valami különelegeset saját büntetőügyes politikusai számára, és ez egy óriási problémánk, amely remélem, megoldódik” – tette hozzá Klaus Iohannis.

A román államfő Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívására vett részt a francia-német együttműködési és integrációs szerződés aláírása alkalmából tartott ünnepségen, amelyre Aachenben került sor. Iohannis az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét betöltő Romániát képviselte a ceremónián, amelyen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt.

www.agerpres.ro