Iohannis az afrikai sertéspestis terjedését megfékező azonnali intézkedéseket vár a kormánytól

Iohannis az afrikai sertéspestis terjedését megfékező azonnali intézkedéseket vár a kormánytól
Klaus Iohannis államfő felszólította a kormányt, hogy sürgősen hozza meg az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozó intézkedéseket és mielőbb kártalanítsa az érintett tenyésztőket.


Az Államelnöki Hivatal által szerdán kiadott közlemény szerint Iohannis elsődleges fontosságúnak tartja a vírus terjedésének megfékezését és a tenyésztők mielőbbi kártalanítását, hogy elejét vegyék az ügy súlyos szociális következményeinek. Ugyanakkor felelősséget kell vállalniuk azoknak, akik helytelenül kezelték a válsághelyzetet, a csőd felé taszítva a hazai termelőket – vélekedik az államfő.

‘Jelenleg több mint 700 góc van az ország 10 megyéjében, beleértve Ilfov megyét is, és fenyegetően nő a gócok száma. A farmokon pusztítást végez az afrikai sertéspestis, az ország délkeleti nagy farmjait gyakorlatilag ki fogják végezni. Már most több tízmillió eurós kárt jegyeznek, több ezer munkahelyet és fontos kereskedelmi lehetőségeket veszített el Románia. (…) A jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy a kormány képtelen kordában tartani az afrikai sertéspestis okozta helyzetet, amely súlyos következményekkel jár a román gazdaságra nézve. Ugyanilyen súlyos, hogy a felelős hatóságok nem tájékoztatták időben és hatékonyan a vírus terjedésével járó hatalmas veszélyről a lakosságot és a tenyésztőket. Miközben a PSD-kormány az igazságszolgáltatással harcolt, igyekezve azt a hatalmába hajtani, megfeledkezett arról, hogy az afrikai sertéspestis ellen vegye fel a harcot’ – olvasható a közleményben, amelyben az elnök felszólítja a kormányt, hogy azonnal hozza meg a helyzet által megkövetelt intézkedéseket, többek közt a gócok körüli biológiai biztonsági korlátok felállítását.

www.agerpres.ro