FRISSÍTVE: Iohannis alkotmányossági kifogást emel

Akt.:
FRISSÍTVE: Iohannis alkotmányossági kifogást emel
Alkotmányossági kifogást emel Klaus Iohannis az igazságügyi törvények módosításának teljes javaslatcsomagja ellen, és a Velencei Bizottsághoz fordul – közölte szerdán az államfő.

Iohannis kifejtette, jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg a jogállamiság és a demokratikus állam ismérveinek, holott ezt Románia Alkotmányának első cikkelye előírja. Másrészt a független igazságszolgáltatást óhajtó román állampolgárok elvárásainak sem felel meg a törvénytervezet, tette hozzá az államfő.

‘Mindezek alapján úgy döntöttem, hogy a teljes javaslatcsomagot visszaküldöm az Alkotmánybírósághoz, és párhuzamosan a Velencei Bizottsághoz fordulok. Felhívást intézek az Alkotmánybírósághoz, hogy ne siessen, hanem működjön együtt az európai szervvel, amely közel 30 éve hozzájárul egy közös európai alkotmányos örökség kidolgozásához’ – mondta Iohannis.

Az elnök felidézte az igazságügyi törvényeket módosító javaslatcsomag eddigi állomásait, emlékeztetve, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) által igazságügyi reformnak nevezett módosításokat továbbra is bírálják a szakmai szervezetek és aggodalmat vált ki a külföldi partnerekből.

Kifejtette: egy hiteles demokráciában az államhatalmi ágak szétválasztása ugyanakkor a köz javát szolgáló, konstruktív együttműködést is feltételez, valamint az intézmények közti kölcsönös tiszteletet és egyensúlyt, amelyeket az igazságügyi törvények révén lehet megvalósítani. A szóban forgó javaslatcsomagot azonban egy hét alatt szavazta meg a parlament, így természetesen további négy hónapra és három alkotmánybírósági felülvizsgálatra volt szükség bizonyos részek kijavítására. Mindez azt bizonyítja, hogy eredményesebb lett volna, ha a törvényszövegeket biztos alapokra helyezve szerkesztik meg, széleskörű vita eredményeképpen – mutatott rá az elnök.

Iohannis szerint sem a bírák jogállására vonatkozó 2004/303-as, sem az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó 2004/304-es, sem pedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács megszervezésére és működésére vonatkozó 2004/317-es törvényt módosító tervezet nem tatja maradéktalanul tiszteletben az alkotmányos előírásokat, de a vonatkozó európai normákat sem.
www.agerpres.ro