Iohannis: Aggasztó a román igazságszolgáltatás függetlenségére nézve a Velencei Bizottság előzetes jelentése

Akt.:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
‘Rendkívül aggasztó a román igazságszolgáltatás függetlenségére nézve’ a Velencei Bizottság előzetes jelentése – jelentette ki Klaus Iohannis államfő, aki azt kéri a parlamenttől, hogy legyen tekintettel a megfogalmazott ajánlásokra – írja az elnöki hivatal pénteki közleményében.

‘A ma közzétett dokumentum, amelynek ugyanolyan jogi ereje van, mint a formailag októberben elfogadandó végleges jelentésnek, megerősíti a civil társadalom, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a bírák és ügyészek, valamint az államfő által megfogalmazott aggályokat (…), amelyek szerint egyes elfogadott módosítások gyakorlatba ültetése negatív hatással lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére’ – fogalmaz a közlemény.

Iohannis hangsúlyozza, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállam megerősítésének érdekében úgy kell alkalmazni a Velencei Bizottság ajánlásait, hogy azok segítsék a korrupcióellenes harc folytatását. ‘Klaus Iohannis államfő megismételte, hogy Románia vállalta, hogy tiszteletben tartja az alkotmányos demokrácia európai értékeit, (…) és ezek közé tartozik független és a pártatlan igazságszolgáltatás’ – írja a dokumentumban.

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes jelentését az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban. A bizottság egyebek mellett azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is úgy, hogy ebben megmaradjon egyes intézmények, mint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal szerepe, amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását.

www.agerpres.ro