Iohannis: a választások után politikai kormánynak kell alakulnia Romániában

Iohannis: a választások után politikai kormánynak kell alakulnia Romániában
A parlamenti választások után politikai kormányt kell alakítani Romániában, a szakértői kabinet csak egy korlátozott időtartamra jelentett megoldást – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis román államfő.

Az elnök ezzel azokra a találgatásokra adott egyértelmű választ, melyek szerint a decemberi voksolást követően ismét a pártfüggetlen Dacian Ciolos miniszterelnöknek adna kormányalakítási megbízást, aki mögé a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) részvételével próbálna széles parlamenti támogatást szervezni. A nagykoalíciós terv azért tűnt hihetőnek, mert jelenleg a PSD a legesélyesebb a választási győzelemre, az államfő volt pártjának, a PNL-nek pedig a közvélemény-kutatások szerint több mint öt százalékpontos hátránya van.

Az elnök az iskolai tanévnyitó után újságírók kérdéseire válaszolva úgy nyilatkozott, hogy semmi kivetnivalót nem lát abban, ha a szakértői kormány egyes tagjai politikai szerepet vállalnának. “A pártoknak belső reformra, új arcokra van szükségük, és az új emberek a kormányból is érkezhetnek” – magyarázta Iohannis.

Az utóbbi időben a szakértői kormány több tagja is jelezte, ajánlatokat kaptak a pártoktól, hogy jelöltlistáikon induljanak a választásokon. A PNL korábban az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Dacian Ciolos miniszterelnököt “hívta” a pártba, de a kormányfő következetesen azt válaszolta: függetlenként vállalta a megbízatást, és nem fogja megszegni a választók előtt tett ígéretét, miszerint nem lép be egyetlen pártba sem, nem alapít pártot, és nem indul a választásokon.

A parlamenti választásokat december 11-én rendezik Romániában.

(MTI)