Iohannis: A szabad sajtónak meghatározó szerepe van egy egészséges társadalom fenntartásában

Akt.:
Klaus Iohannis államfő
Klaus Iohannis államfő
A szabad sajtónak meghatározó szerepe van egy egészséges társadalom fenntartásában, az újságírók ellen indított rágalmazási kampányok és támadások pedig arról tanúskodnak, hogy egyes politikusokat zavar a szólásszabadság és az igazság – hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő a Szabad Európa Rádió Romániának szóló híradásainak újraindítása alkalmából küldött üzenetében.

“A demokrácia legfőbb védelmezője, szabad sajtó nélkül elképzelhetetlen a szabad Románia egy szabad Európában. Vannak újságírók, akiket érdemes támogatni, kötelességünk elismerni gerincességük megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiket. Arra biztatom őket, hogy folytassák, ne engedjenek etikai normáikból. A bizonyos újságírók ellen indított rágalmazási kampányok és személyes támadások igazolják, hogy egyes politikusokat zavar a szólásszabadság és az emberek elé tárt igazság” – idézi az Államelnöki Hivatal közleménye az elnök üzenetét.

Iohannis rámutat, a kommunista diktatúra időszakában a Szabad Európa Rádió valóságos “médiaoxigén” volt az emberek számára, véleményműsoraival, elemzéseivel hozzájárult ahhoz, hogy az emberek megtudják az igazságot “az ellenük dolgozó szörnyű rendszerről”, a szabadság egyik bástyája volt, életben tartotta az ország lakosságában a reményt, hogy meg lehet szabadulni ettől a rezsimtől – áll még az üzenetben.

Az államfő szerint jó hír, hogy újraindul a Szabad Európa Rádió román adása, mert minden egészséges társadalom szabad sajtóra épül.

“Egy megosztott, számos, köztük több belső fenyegetésnek kitett Európában szükség van a szabad sajtóra, amely segít az embereknek, hogy a média hazugságokkal, álhírekkel és manipulációval teli óceánjában ismerjék fel a valós információkat. “Az intolerancia, az autokrácia és a gyűlöletbeszéd sötét árnyai lebegnek ismét kontinensünk fölött. Kettős felelősség hárul önökre: fel kell nőniük az adó történelmi hírnevéhez, ugyanakkor a korrekt tájékoztatás nemes feladata zászlóvivőinek kell lenniük” – mutat még rá üzenetében Iohannis elnök.

 

www.agerpres.ro