Iohannis: A romániai lakosság EU-ba vetett bizalmának csökkenése átmeneti; a PSD-ALDE keltette zavar idézte elő

Iohannis: A romániai lakosság EU-ba vetett bizalmának csökkenése átmeneti; a PSD-ALDE keltette zavar idézte elő
A romániai lakosság Európai Unióba vetett bizalmának csökkenése átmeneti jellegű, és vélhetően a belföldi problémák, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció okozta “zavar” idézte elő – véli Klaus Iohannis.

Az államfőt többek között arról kérdezték az újságírók Brüsszelben, miként vélekedik a legfrissebb Eurobarometer-felmérésről, amely szerint – két hónappal a soros EU-elnökség átvétele előtt – 59 százalékról 49 százalékra csökkent azoknak a román állampolgároknak az aránya, akik pozitívan vélekednek az ország EU-tagságáról.

“Ez nem jó hír. De amint tudjuk, egy nemzet mindig inkább saját belügyei, mint az európai problémák alapján vélekedik az európai ügyekről. A bizalom csökkenéséhez vélhetően a PSD-ALDE-koalíció által keltett zavar vezetett, az átláthatóságot nélkülöző törvényalkotás, az igazságügyet érintő, véget nem érő viták, amelyekben a PSD-ALDE szintén a lakosság és az európai partnerek elvárásaival teljesen ellentétes módon lépett fel, kiváltva ezzel utóbbiak elégedetlenségét” – mondta Iohannis az Erópai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójára érkezésekor.

Az elnök szerint a felmérések által kimutatott bizalomvesztés átmeneti állapot, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy amint helyreállnak a dolgok az országban, “és a kormányzás a kormányzottak érdekeit szolgálja”, ismét 50 százalék fölé fog ugrani azoknak az aránya, akik pozitívan tekintenek az Európai

www.agerpres.ro

Címkék: , ,