Iohannis a roma holokauszt emléknapján: tudatosítanunk kell a rasszizmus elleni harc fontosságát

Iohannis a roma holokauszt emléknapján: tudatosítanunk kell a rasszizmus elleni harc fontosságát
A romák ellen elkövetett genocídium nemzetközi emléknapja alkalmából a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni tudatos harc fontosságára hívta fel a figyelmet Klaus Iohannis államfő.

Az elnök üzenetében azt írja: a második világháborúban megölt, közel félmillió roma emlékének szentelt nap jó alkalom annak kihangsúlyozására, hogy soha nem szabad megfeledkeznünk a rasszista politizálás pusztító következményeiről, és folyamatosan harcolnunk kell a rasszizmus, a xenofóbia és az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

Az elnök felidézi, hogy a második világháború ideje alatt 25 ezer romát deportáltak Transznisztriába, miután ‘veszélyesnek’ és ‘nemkívánatosnak’ bélyegezték őket. ‘Noha kevesebbet beszélnek róla és kevésbé dokumentált, a romák genocídiuma felkavaróan tragikus fejezete nemcsak ezen közösség, hanem az egész nemzet történelmének’ – mondta az államfő.

Iohannis aláhúzta, hogy szükség van a holokauszt tragédiájának megismeréséhez annak érdekében, hogy társadalmunkban gyökeret verjen az elfogadó, toleráns, szolidáris és gondoskodó magatartás. Ezért hasznos, ha a deportálások túlélői elbeszélik az átélt borzalmakat a fiatalabb nemzedék tagjainak, tette hozzá az elnök.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .