Iohannis: A PSD-kormánynak már rég távoznia kellett volna

Akt.:
Iohannis: A PSD-kormánynak már rég távoznia kellett volna
A Szociáldemokrata Párt mestere az időhúzásnak, a PSD-kormánynak pedig már rég távoznia kellett volna – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján az elnök arról beszélt: a caracali gyilkosság egyes állami intézmények súlyos hiányosságaira irányította a figyelmet. ,,A hozzá nem értés, az egyértelmű procedúrák hiánya, a korrupció, a nemtörődömség megrázó végkifejlethez vezetett: ahhoz, hogy az állam képtelen volt megvédeni saját polgárainak életét” – fogalmazott Iohannis.

Emlékeztetett, hogy kérése értelmében a kormánynak augusztus végéig meg kellett volna hoznia egy olyan intézkedéscsomagot, amely megakadályozhatja a caracalihoz hasonló eseteket. A PSD azonban belső válságának megoldásával foglalkozik, ahelyett, hogy az állampolgárok mindennapi életét befolyásoló, sürgős megoldásra váró kérdésekre találna választ – vélekedett Klaus Iohannis.

Kifejtette, az eltelt idő alatt csak néhány hirtelen, a közvélemény nyomására meghozott döntés született, a felelős vezetőket ,,egyik intézményből a másikba helyezték”, anélkül, hogy valóban szankcionálták volna őket.

,,A PSD már többször bebizonyította, hogy mestere az időhúzásnak, és reméli, hogy az emberek elfelejtik, kié a felelősség valójában. Ezekben a napokban egy süket politikai harc szemtanúi lehetünk, amleynek a hatalom megőrzése a célja. Sajnos beigazolódott minden, amit a költségvetésről az év elején mondtam. Nem történnek nagy beruházások, nem épülnek kórházak és autópályák. A PSD nem ezekkel foglalkozik, nem olyan dolgokkal, amelyek maximálisan foglalkoztatják az embereket, hanem azzal, hogy biztosítsa hatalmát, árverésre bocsátva tisztségeket. Így néz ki egy csődös kormányzás” – jelentette ki az államfő.

Azt is sérelmezte, hogy a PSD megengedhetetlen módon halogatja azon törvénymódosítások elfogadását, amelyek a hatósági operativitást erősítenék a caracalihoz hasonló helyzetekben. Véleménye szerint a PSD-sek lemondtak arról, hogy rendszeren belüli módosításokat eszközöljenek, miután ráeszméltek: ez a lépés azt jelentené, hogy kivonják az igazságszolgáltatást és a rendőrséget a politikai kontroll alól.

Klaus Iohannis felhívta a figyelmet, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét azok után sem vonták vissza, hogy számos negatív következménye lett, ugyanakkor a Román Rendőrség hitele megcsappant a túlzott politikai ellenőrzés miatt. ,,Az utóbbi évek kormányai tisztségükre alkalmatlan emberekkel töltötték meg az országot, túl sok szakembert menesztettek, és hozzá nem értő embereket tettek a helyükre. A PSD-kormány sok rosszat tett Romániának, és már rég távoznia kellett volna” – tette hozzá az elnök.

 

www.agerpres.ro

Címkék: ,