Iohannis: a PSD és az ALDE gátolja az igazságszolgáltatást, hogy Tăriceanut védje

Iohannis: a PSD és az ALDE gátolja az igazságszolgáltatást, hogy Tăriceanut védje
A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök mentelmi jogának megvonására vonatkozó DNA-igénylés megtagadása ,,durva ellenszegülés” a román állampolgároknak a referendumon kifejezett akaratával szemben – véli Klaus Iohannis államelnök.

,,A PSD és az ALDE továbbra is akadályozza az igazságszolgáltatást, pajzsot emelve Călin Popescu-Tăriceanu elé, hogy megvédje a bűnvádi eljárástól. A szenátusban adott voks durva ellenszegülés az állampolgároknak a május 26-i referendumon kifejezett akaratával szemben. Alig néhány nappal azt követően, hogy a románok világosan és határozottan elutasították a PSD-ALDE azon politikáját, amely a büntetőügyes politikusok védelmének szolgálatába állította az állami intézményeket, a többség szenátorai semmibe veszik ezt az akaratot” – fogalmaz Klaus Iohannis államfő az Államelnöki Hivatal hétfő este kiadott sajtóközleményében.

Az államelnök kijelenti, hogy a felsőházban adott szavazat révén a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének parlamenti képviselői ,,elveszítik becsületüket az állampolgárok előtt, és bebizonyítják, hogy szégyent jelentenek az országnak”.

Május 26-án Románia megerősítette, hogy erős demokráciája van, amelyben senki nem áll a törvény fölött, állítja Iohannis a közlemény értelmében.

,,A referendumon adott voks tiszteletben tartása minden parlamenti képviselő számára kötelező, aki ezt elutasítja, gyakorlatilag elárulja az állampolgárokat, akik a parlamentbe küldték őket, jogaikat képviselendő. (…) A PSD és az ALDE tagjai semmit nem értettek meg a referendumon adott voksból, és a szenátusban történtek bizonyítják, hogy továbbra is gátolni akarják az igazságszolgáltatást” – áll még a közleményben.

A szenátus plénuma hétfői ülésén elutasította a Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának megvonására vonatkozó, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által benyújtott kérést.

A DNA kérését 38 szenátor támogatta, 71-en ellene szavaztak és egy honatya tartózkodott a titkos voksoláskor.

A DNA 2018. november 7-én kérte a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene, az ügyészek szerint ugyanis Tăriceanu 2007-2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800.000 dollárnyi anyagi haszonhoz jutott egy osztrák cég révén.

Tavaly december óta a szenátus házbizottsága több ízben meghosszabbította a DNA kérésére kiállítandó jelentés véglegesítésének határidejét, hogy a szenátoroknak időt adjon az iratcsomó áttanulmányozására. A jogi bizottságnak április 2-áig kellett volna lezárni a jelentést, de a testület több ülését is felfüggesztették kvórumhiány miatt. Tăriceanu maga sürgette meg április 4-én az eljárást, kijelentve, hogy bármikor kész kifejteni álláspontját a plénum előtt.

A szenátus jogi bizottsága végül május 29-én adta ki azt a véleményezést, amelyben javasolta a Tăriceanu elleni büntetőjogi eljárás megkezdésének parlamenti jóváhagyását. A bizottság javaslatát azonban a plénum elutasította.

 

www.agerpres.ro