Iohannis: A PSD elzálogosítja az ország jövőjét; Dăncilă asszonynak sürgősen le kell mondania

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
A Szociáldemokrata Párt (PSD) “elzálogosítja az ország jövőjét” és képtelen rendet tartani a közpénzek terén – jelentette ki hétfő este Klaus Iohannis államfő.


“Csaknem másfél éve kormányoz már a PSD, de nem látunk sem utakat, sem iskolákat, sem kórházakat” – mondta az elnök, aki szerint a nagyobbik kormánypárt “valójában elzálogosítja az ország jövőjét azzal, hogy növeli a fizetéseket és nyugdíjakat, míg a befektetéseket elhanyagolja.”
Iohannis kijelentette: elégedetlenségre ad okot az állam pénzügyeinek alakulása. “Az állam pénzügyei teljes mértékben elégtelenül alakulnak. Dăncilă asszonynak sürgősen le kell mondania, hogy felelős és kompetens embereknek adja át a helyet. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Dragnea és csapata nem talál semmiféle megoldást egy jó és hatékony kormányzásra” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában.

Hangsúlyozta, hogy az államháztartási hiánycéltól való jelentős eltérés miatt Románia ellen uniós eljárás van folyamatban, és a helyzet súlyosbodhat, ha a kormány nem hoz korrigáló intézkedéseket. Iohannis szerint a PSD-nek semmi módon nem sikerül a bevételek növelésévé alakítania a gazdasági növekedést. Noha tavaly 7 százalékos volt a gazdasági növekedés, a bevételek nem nőttek ezzel arányosan, sőt, 2018 első évnegyedében a költségvetésben előirányozott összegnél 5 százalékkal kisebb volt az adóbevétel.

A tavalyi év első negyedéhez képest csökkent a nyereségadókból származó bevétel, ami azt jelenti, hogy “a gazdaság dübörög, de az államháztartásban csak a költségek dübörögnek, a bevételek szünetelnek” – fogalmazott az államelnök.

Az állami költségvetés fő alappillérét jelentő áfa-bevétel szintén kisebb 9 százalékkal, mint ahogy azt a kormányprogram előírja, és noha az árak növekedtek, az államnak nem sikerül begyűjteni az előirányzott bevételeit, és “nem hozott létre sem iskolákat, sem autósztrádákat, sem kórházakat” – mondta Iohannis.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,