Iohannis: a PNL együttműködve az USR-PLUS Szövetséggel alternatívát képezhet a jelenlegi kormányra

Klaus Iohannis államelnök
Klaus Iohannis államelnök
Az EP-választások eredményeinek tükrében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS Szövetség együttműködve alternatívát képezhet a jelenlegi kormányzásra – szögezte le Klaus Iohannis államelnök hétfőn, nyomatékosítva, hogy a vasárnapi választás eredménye a PSD-vel szembeni büntetőszavazásként is értékelendő.

,,Megjegyzendő, hogy a PNL történelmi eredményt ért el, és én gratulálok ezért a pártnak. Az európai parlamenti választásokat a PNL nyerte, amely úton van afelé, hogy a legjelentősebb párttá váljon Romániában. Gratulálok a többi alakulatnak is az elért eredményekhez, az USR PLUS Szövetség kiváló eredménye azt mutatja, hogy Romániában ki lehet építeni egy komoly, hiteles alternatívát a jelenlegi, csődöt mondott többségre, és világosan kitűnik, hogy a romániaknak igényük van egy ilyen alternatívára. Ha a voksokat összeadjuk, azt látjuk, hogy a PNL az USR-PLUS Szövetséggel közösen leteheti egy olyan együttműködés alapjait, amely alternatívát jelenthet a jelenlegi becsődölt PSD-s kormányzásra. A PSD a lehető legsúlyosabb büntetést kapta katasztrófális kormányzásáért és az igazságszolgáltatás elleni folyamatos támadásaiért” – fejtette ki az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Iohannis szerint a vasárnapi választás eredménye a PSD-vel szembeni büntetőszavazásként is értékelendő. ,,A PSD joggal félt a románok voksától, azonban szerencsére nem tudta megakadályozni azt, bár nagy erőfeszítéseket tett a vasárnapi választások bojkottálására. Ebben a kontextusban örömmel vettem, hogy a PSD szavazótábora is megértette, hogy a párt vezetőinek igazságszolgáltatás elleni kampánya hibás, és voksoltak a referendumon. Senki nem áll és nem is állhat a törvény fölött. Ezt pedig nemcsak elfogadta mindenki, hanem meg is értette, emiatt tölt el örömmel a népszavazáson való részvétel. Senki nem használhatja a kormányt saját érdekeire, emiatt volt a PSD elleni büntetőszavazás” – mutatott rá az elnök.

Hozzáfűzte, Romániában ,,kezdenek jóra fordulni a dolgok”. ,,Sajnos sok mindent meg kell javítanunk, amit a PSD két és fél év alatt tönkretett, és nemcsak az igazságszolgáltatás terén, hanem a gazdaság, egészségügy, oktatás terén is. Sok a dolgunk. Fogjunk hozzá!” – sommázta még Iohannis.

 

www.agerpres.ro