Iohannis a NATO-csúcson: Számunkra fontos, hogy a NATO figyelmet fordítson a Fekete-tenger térségére

Iohannis a NATO-csúcson: Számunkra fontos, hogy a NATO figyelmet fordítson a Fekete-tenger térségére
Számunkra fontos, hogy a NATO figyelmet fordítson a Fekete-tenger térségére – jelentette ki szerdán Brüsszelben Klaus Iohannis államfő. Kifejtette: Románia számára a legfontosabb, hogy megerősödjön a NATO védelmi szerepe.


‘Számunkra nagyon sok konkrét dolog van. Mi rendelkezésre bocsátottunk egy rendkívül fontos parancsnoki központot és természetesen nagyon fontos, hogy a NATO figyelmet fordítson a Fekete-tenger térségére (…), mi több, azt szeretnénk elérni, hogy a NATO megerősítse jelenlétét a régióban. Egyre nagyobb szerep hárul a soknemzetiségű hadtestre, amelynek jelenléte állandósul a térségben, tehát egy biztonsági pólust jelent majd az egész régióra nézve’ – jelentette ki Klaus Iohannis.

A román államfő a NATO-n belüli méltányos tehermegosztásról beszélt. ‘Nem fogadhatjuk el, hogy egyesek hozzájárulók, mások pedig haszonélvezők. (…) Románia nem csak élvezi a NATO védelmét, hanem biztonsági szerepelővé lép elő. Márpedig a biztonság fenntartásához akkor járulhatsz hozzá, ha jól felszerelt és jól képzett katonai haderővel rendelkezel’ – jelentette ki Iohannis.

Emlékeztetett: Románia már a múlt évtől kezdve bruttó nemzeti össztermékének két százalékát fordítja védelemre.’Mi nagyon komolyan vesszük a szerepünket, a felszerelést is, a biztonság fenntartását is, ezért vagyunk ott nagyszámú csapatokkal Afganisztánban, Irakban, Koszovóban és máshol. Mi startból tisztában vagyunk biztonságfenntartó szerepünkkel’ – tette hozzá az államfő.

www.agerpres.ro