Iohannis: A lakosság bizalmát csak úgy lehet visszanyerni, ha megválnak azoktól, akik nem látják el feladatukat

Iohannis: A lakosság bizalmát csak úgy lehet visszanyerni, ha megválnak azoktól, akik nem látják el feladatukat
A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén kielemezték a belügyminisztérium, illetve a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) jelentését a caracali ügyről – közölte Klaus Iohannis elnök, hozzátéve, hogy a lakosság államba vetett bizalmát csak úgy lehet visszanyerni, ha végleg megválnak azoktól, akik nem látják el a rájuk bízott feladatot.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülését követően az államfő azt mondta: a caracali tragédia rávilágít arra, mivé lesz egy állam, ha a döntéshozók arra koncentrálnak, hogy elhárítsák a vétkesek felelősségre vonását és megnyissák a börtönkapukat.

Iohannis szerint az igazságügyi törvények módosítása, a közrendfenntartó struktúrákban történt tömeges nyugdíjazások, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye mind sérülékennyé tette a nemzetbiztonságot, és drámai hatásai érződnek is a közbiztonságon. ‘Azért jutottunk ide, mert az utóbbi évek kormányai hozzá nem értő személyekkel töltötték meg a felelős funkciókat, túl sok jó szakértőt bocsátottak el, hogy csatlósaikkal és nem a feladatnak megfelelő emberekkel helyettesítsék őket’ – jelentette ki az elnök.

Hozzátette: az államot tönkreteszi, az intézmények szakmaiságát pedig rombolja a korrupció és az inkompetencia, a politikai osztály pedig legfőbb feladatának kell hogy tekintse az állampolgári biztonság megteremtését. ‘Az élethez való jog a legfontosabb emberi jog, és kötelező módon ebből kell hogy kiinduljon azoknak a törvényeknek és intézményeknek a helyrehozatala, amelyeket az utóbbi évek PSD-ALDE kormányai tönkretettek’ – mondta még az államfő.

 

www.agerpres.ro