Iohannis a korrupcióellenes főügyészt érintő alkotmánybírósági döntésről: Várom a taláros testület indoklását

Akt.:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis államfő bevallása szerint továbbra is várja az alkotmánybíróságnak a korrupcióellenes főügyészt érintő döntése indoklását, és csak annak alapos áttanulmányozását követően közli, hogy milyen intézkedést hoz.


“Várom az alkotmánybíróság indoklását, amelyet addig fogunk olvasni, amíg megértjük” – fogalmazott keddi nyilatkozatában az elnök.

A taláros testület múlt heti döntése kapcsán ugyanakkor rámutatott, az ügyészeknek teljes függetlenséget kell élvezniük, nem lehet politikai ellenőrzés alá vonni őket, nem tevékenykedhetnek politikus alárendeltségében, “még akkor sem, ha az miniszter”.

“Valóban van az alkotmányban egy előírás, amelynek értelmében az ügyészek a miniszter fennhatósága alá tartoznak. Én azonban ezt úgy értem, hogy a miniszternek az ügyészek védelmére, munkájuk megkönnyítésére kellene felhasználnia eme hatáskörét” – mondta Iohannis.

Azt is megkérdezték tőle az újságírók, fontolgatja-e, hogy ne vesse alá magát az alkotmánybíróság döntésének. Azt mondta, eltökélt szándéka a jogállam elveinek tiszteletben tartása, a jogállam erősítése és az ügyészek függetlenségének megőrzése, az alkotmány előírásainak betartásával.

Kérdésre válaszolva hozzátette, nem tárgyalt az ügyben Laura Codruţa Kövesivel és nem is áll szándékában ezt tenni. “Egy ilyen tárgyalásnak alkotmányos, nem személyes keretek között kell lezajlania” – mondta.

Az alkotmánybíróság múlt szerdai határozatában kimondta, az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az elnöki hivatal és az igazságügyi miniszter között azáltal, hogy elutasította a korrupcióellenes ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot. A konfliktus feloldása érdekében az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes főügyész leváltására vonatkozó rendeletet – közölte a taláros testület.
www.agerpres.ro