Iohannis: a kormányátalakítás érvénytelen és alkalmatlan, egyértelműen elutasítom

Iohannis: a kormányátalakítás érvénytelen és alkalmatlan, egyértelműen elutasítom
Elutasítja a Viorica Dăncilă kormányfő által javasolt kormányátalakítást, mivel az ‘érvénytelen és alkalmatlan’, jelentette be Klaus Iohannis államelnök csütörtökön, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

‘A miniszterelnök asszony kormányátalakítás jóváhagyását kéri. Azt kéri, hogy mentsek fel a tisztségből néhány ügyvivő minisztert, és nevezzek ki hat minisztert. Ez a kormányátalakítás érvényesség nélküli és alkalmatlan, ezért egyértelműen elutasítom’ – mondta az államfő, aki szerint a kormányfő kérése ‘durván alkotmányellenes’.

Hozzátette, a kormányfőnek bizalmi szavazatot kell kérnie a parlamentben a kormány számára, ‘másként nem lehet megoldani a dolgokat’.

Az államfő emlékeztetett, a kormányfő augusztus végén is kérte tőle a kormányátalakítás jóváhagyását, és ezt követően, néhány órával később a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból. Rámutatott, mivel az alkotmány ‘a parlament szavazatát kéri abban az esetben, amikor minisztereket cserélnek le’, elutasította a kért kormányátalakítást.

‘Egy idő után a miniszterelnök-asszony ügyvivő miniszterek kinevezésének jóváhagyását kérte. Ugyanazon okból, mivel az alkotmány 85. cikkelyének értelmében ebben az új konfigurációban a kormánynak meg kell jelennie bizalmi szavazat végett a parlament előtt, elutasítottam azt a kormányfői kérést is’ – nyomatékosította Iohannis.

www.agerpres.ro