Iohannis: A brit kormánynak tisztáznia kell álláspontját

Iohannis: A brit kormánynak tisztáznia kell álláspontját
A brit kormánynak tisztáznia kell álláspontját – nyilatkozta Klaus Iohannis államfő szerdán, miután előző este a londoni parlament elutasította a Brexit feltételeiről szóló megállapodást.

Iohannis rámutatott, még van esély arra, hogy Nagy-Britannia jóváhagyja a kilépési megállapodást – és az elnök szerint ez lenne a legjobb megoldás -, de az Európai Unió (EU) felkészült a többi lehetséges változatra is. “Sokan kérdezték, újra lehet-e tárgyalni ezt a megállapodást, vagy hogy eltérnek-e az álláspontok a téma kapcsán az Európai Unión belül. Nagyon világosan válaszolni tudok erre: a 27 tagállam, azaz mi, akik az EU-ban maradunk, egységesek vagyunk. Másrészt hosszas tárgyalások folytak a megállapodásról, az EU jóváhagyta azt, nem fogjuk újratárgyalni” – nyomatékosította.

A román elnök “sajnálatosnak” nevezte a brit parlament kedd esti döntését, ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy jelenlegi formájában a megállapodás garantálja Nagy-Britannia “rendezett” kilépését az Európai Unióból, ugyanakkor “jó körülményeket” biztosít az EU és Nagy-Britannia közötti jövőbeni viszony kiépítésére.

Az államfő nyomatékosította, “nincs ok a pánikra”, a brit kormánynak tisztáznia kell álláspontját, és miután ezt megteszi, az EU meghozza a szükséges intézkedéseket. Hozzátette, a Nagy-Britanniában élő románoknak sincs okuk aggodalomra, mivel az EU készen áll a tárgyalásra minden lehetséges forgatókönyv esetén.

A brit törvényhozás alsóháza kedd este nagy többséggel elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást. Az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, ezt szerdán tárgyalja az alsóház.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .