Iohannis: A B9 országok törvényhozóinak jelentős szerep jut a kötelezettségek méltányos szétosztásában

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
A Bukarest9 (B9) Formátum tagállamai törvényhozóinak fontos szerepe van a NATO-n belüli feladatok méltányos szétosztásában – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a B9 Formátum első parlamenti csúcstalálkozójának nyitóülésén.

Iohannis leszögezte, hogy az a vállalás, melynek értelmében Románia a védelemre fordítja bruttó hazai termékének (GDP) 2%-át, a döntéshozó intézmények – államelnöki hivatal, parlament, kormány – hatékony együttműködésének jelentőségére világít rá. Ezt a vállalást ugyanis ő, Iohannis kezdeményezte még elnöki mandátuma elején, és minden parlamenti párt támogatta ebben. Ez konkrét és pozitív példája annak, ahogyan egy NATO-tagország minden intézménye egységesen lép fel az ország és az euro-atlanti övezet biztonsága érdekében – mondta az államfő.

Iohannis azt is kifejtette, hogy a biztonsági előnyökkel együtt jár a kötelezettségek igazságos elosztása is, és ezt az egész társadalomnak meg kell értenie. Ebben nagy szerepet kapnak az egyes országok törvényhozó testületei.

Klaus Iohannis aláhúzta, Románia szilárdan támogatja a NATO és az Európai Unió közti partneri kapcsolatokat, amelyek további megerősödésére számít a NATO júliusi, brüsszeli csúcstalálkozója során.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,