Ínyencségek, italok szilveszterre

Ínyencségek, italok szilveszterre
A váradi nagypiac kedden délelőtt meglehetősen kihaltnak tűnt. Lehetett friss halat kapni és disznóhúst is árultak, bár a húscsarnok félig üres volt. Nagyáruházak ünnepi kínálatát is megnéztük.

 

Sok üres stand és meglehetősen kevés vásárló fogadott ma a váradi nagypiacon. Még a fedett csarnokban, a friss halat árulók standjánál sem vásároltak ottjártunkkor. „Múlt héten többen voltak, reméljük a következő napokban ismét jönnek a vásárlók” – mondták a váradi árusok, akik egy aradi tenyészetből hozták a halat. Háromféle kapható: a ponty kilója 15 lej, s az amur ugyanennyibe kerül, a fehér busa (crap fitofag) ára pedig kilónként kilenc lej. Ez utóbbiak hatalmasaknak tűnnek, s mint megtudjuk, három-négy kilósnál kisebb alig van köztük.

 

Pontyot vesznek

 

Érdeklődésünkre az árusok elmondják: szerintük a legfinomabb az amur, a húsa fehér és kevesebb benne a csont és a szálka, mint a pontyban. Viszont az emberek leginkább pontyot vesznek, azon belül is tükörpontyot, melyet könnyebb tisztítani. „Talán mert azt ismerik legjobban, s félnek kipróbálni valami újat” – vélekedik az egyik árus. Fehér busából alig adtak el, úgy tűnik, termetes halakat nem szívesen vesznek a váradiak. Az árusok egyébként csak egy hete jöttek, s szilveszterig maradnak.

 

Húscsarnok

 

A piaci húscsarnokban a standok fele üres. Ahol mégis árulnak, ott a csontos disznótarja 15-16 lejbe kerül, a csont nélküliért pedig 18-19 lejt kérnek. A csontos karaj 15-16 lej, a kicsontozottért pedig 20-21 lejt kell fizetni, a darált disznóhús 12-14 lej, a darálni való darabkékból pedig egy kilogramm ára 12-14 lej közötti. Itt láttunk vásárlókat, igaz, sorok nem voltak sehol.

A legtöbb nagyváradi bevásárlóközpont és nagyáruház már hetek óta ünnepi kínálattal csalogatja a vevőket. A pezsgőborokból és eredeti pezsgőkből nagy a választék: az árak már jóval tíz lej alatt kezdődnek, s márkásabbnak számító pezsgőbort is lehet 15 lej alatt kapni. Aki viszont eredeti pezsgőt szeretne, annak esetenként 150-200 lejt kell fizetnie egy üvegért. A borok ára már öt lejnél kezdődik, s lehet literes, illetve ötliteres kiszerelésben is kapni. Itt is nagy a választék, mindenki megtalálhatja az ízléséhez és pénztárcájához illőt.

 

 

Ínyencségek

 

Szilveszterkor különféle ínyencségeket is kipróbálhatunk, ezek egynémelyike nem is elérhetetlen áron kapható. Például lehet lazacfilét kapni, 10 deka 10,29 lejbe kerül, de árulják felszeletelve is a lazacot, kilóját 28,99 lejért; a garnélarák kilója 37,99 lej, „tengerigyümölcs koktél” pedig kilónként 22,99 lejért kapható egyes áruházakban. A legdrágább a mandzsúriai ikra, ebből egy kilogramm nem kevesebb, mint 249,99 lejbe kerül.

Neumann Andrea