Intézkedések az Olaszországban dolgozó románokért

Intézkedések az Olaszországban dolgozó románokért
A román kormány intézkedéscsomagot készül elfogadni az Olaszországban dolgozó románok védelmére, arra törekedve, hogy az olasz közvélemény ne azonosítsa a bűncselekmények elkövetőit a becsületes bevándorlók tömegével – adták hírül vasárnap a román hírközlő eszközök.

Calin Popescu Tariceanu kormányfő és Adrian Cioroianu külügyminiszter a hét végén vidéki rendezvényeken emelte fel szavát az ellen, hogy az olasz közvélemény és az olasz hatóságok egy kalap alá vegyék a becsületes román munkavállalókat a bűnözőkkel.
    A hét közepén az olasz kormány által elfogadott és azonnal életbe lépett jogszabály az eddigieknél tágabb körben teszi lehetővé az Európai Unióból érkező állampolgárok kitoloncolását. Ezentúl már nemcsak a belügyminiszter hatáskörébe tartoznak a kitoloncolással kapcsolatos döntések, hanem a helyi rendőrprefektusokat is felruházzák ezzel a joggal. A “társadalomra veszélyesség” megítélése is a rendőrparancsnokok feladata lesz.
    Az olasz kormány részben annak hatására lépett ilyen radikálisan, hogy egy nappal korábban Róma egyik külvárosában, ahol számos romániai bevándorló él, megerőszakoltak és bántalmaztak egy 47 éves asszonyt, aki később belehalt sérüléseibe. A bűncselekmény elkövetésével egy 24 éves román férfit gyanúsítanak.
    Az olasz közvélemény haragra gerjedt. Az olaszországi románok egyesületét már fenyegetések is érték. Pénteken egy római bevásárlóközpont parkolójában olaszok egy álarcos csoportja megtámadott és bántalmazott három román állampolgárt.    A román hírtelevíziók egész nap foglalkoztak az olaszok románellenes indulatait tükröző cselekményekkel. Beszámoltak például arról, hogy szombaton a római Olimpico stadionban rasszista bekiabálásokkal illették, kifütyülték és “lecigányozták” Adrian Mutu román labdarúgót a Lazio szurkolói.
    A román kormány ezért most több területen próbálja orvosolni a történteket. A külügyminisztérium elítélte a románokat ért olaszországi agressziót, és felszólította az olasz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az elkövetők felkutatásáért és megbüntetéséért.
    Tariceanu miniszterelnök ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az olaszországi kormányrendelet miatt, amely Bukarest szerint ürügyet adhat súlyos cselekményeket el nem követő román állampolgárok kiutasítására is.
    A román kabinet ezért  intézkedéscsomagot tervez elfogadni. Ennek egy része biztosítaná a két ország rendőri és igazságügyi szervei közötti együttműködést a bűncselekmények megelőzése érdekében. Másik része jogi védelmet nyújtana a kiutasított román állampolgároknak. A csomag keretében szociális intézkedéseket hoznának a roma lakosság helyzetének javítására, amit Olaszországtól is elvárna Bukarest. A kormány biztosítani kívánja az önként hazatérni akaró romák újbóli beilleszkedését a román társadalomba.