Internetkalózokra csaptak le a román és amerikai hatóságok

A román Szervezett Bűnözés Ellenes Igazgatóság emberei az FBI-jal együttműködve informatikai bűnözéssel gyanúsított embereket vettek őrizetbe kedd reggel Románia több megyéjében. A hatóságok további razziákat terveznek.

Kedd délelőtt már 24 ember vettek őrizetbe a rajtaütések végén. A gyanúsítottak lakásán számítógépeket és egyéb informatikai felszereléseket foglaltak le. A hírügynökségi jelentések szerint a csoport vezetőjét egy Neamt megyei Demokrata-Liberális képviselő lakásán fogták el, egyelőre azonban nem tudni, hogy a honatya kapcsolatban áll-e a hackerekkel.

A fiatalokat több bank elleni informatikai támadással valamint az E-bay nemzetközi aukciós oldalon elkövetett többrendbeli csalással gyanúsítják. Románia az internetes bűnözés listájának élvonalában áll, az ország pedig több nyugati internetes áruház feketelistájára került. A román hatóságok az amerikaikkal együttműködve idén azonosították és tartóztatták le azt a román hackert, aki több mint 2 millió dolláros kárt okozott az eBay aukciós portálra bejegyzettek számláinak törvénytelen használatával. Ugyancsak romániai az a hacker, akit 2006-ban tartóztattak le több mint 150 amerikai számítógép, közöttük NASA szerverek – feltörése miatt.