Internetes program segít mobilelőfizetést választani

Várhatóan október közepétől használhatják az ügyfelek azt a programot, ami segíthet nekik szolgáltatót választani, mielőtt mobiltelefont vásárolnak.

A program ingyenes, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján, vagyis a www.nhh.hu-n lesz elérhető.

A programot egy magáncég fejleszti a hírközlési hatóság megbízásából. Lényege, hogy adatokat kér az érdeklődő igényeiről, és ez alapján választja ki a megfelelő díjcsomagot. A program rákérdez majd például arra, hogy az ügyfél mennyiért akar telefonálni, milyen napszakban, milyen hálózatba. Adatokat kér arról is, körülbelül mennyi sms-t és mms-t akar küldeni – mondta a Független Hírügynökségnek Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

Az igényeknek megfelelő tarifacsomagokból összesen 6-ot dob ki a program, vagyis minden szolgáltatótól kettőt-kettőt. Használatához még regisztrációra sem lesz szükség. Az adatokat folyamatosan frissítik majd, így az érdeklődők mindig az aktuális percdíjakat és akciókat ismerhetik meg. A programról a három mobilszolgáltató tud, de a hozzájárulásukat külön nem kérte ehhez az NHH, mert a tarifáik nyilvánosak.