Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam és terroristák neveivel

Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam és terroristák neveivel
Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és több ismert, a párizsi és a brüsszeli támadásokat elkövető terrorista nevével – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a regisztrált domain nevek között van a novemberben Párizsban és a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatba hozott, jelenleg franciaországi őrizetben lévő Salah Abdeslam, valamint a támadások megszervezésével is vádolt Mohamed Abrini, akit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban.

Egyik társuk, Abdelhamid Abaaoud nevével is regisztráltak internetes oldalt (abdelhamidabaaoud.com). Abaaoud a párizsi kávéházak vendégeire nyitott tüzet a novemberi támadások éjszakáján, és néhány nappal később egy rendőrségi akciós során vesztette életét a Párizs melletti Saint-Denis városában.

A terroristák neve mellett a támadásokért felelősséget vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezet neve is megjelent a világhálón. Az internes oldalakra azonban – amelyeket .com végződéssel amerikai és romániai szervereken regisztráltak ismeretlenek – még nem töltöttek fel tartalmat.

A hírportál szerint még a hatóságok előtt sem ismert a létrehozott internetes oldalak célja. Lehetséges, hogy propagandacélokra kívánják használni azokat, de nem kizárható, hogy épp a radikalizálódás megfékezésére hozták létre az oldalakat, valamint elképzelhető, hogy az ár miatt regisztráltak a terrorszervezet és a terroristák neveivel – tette hozzá a portál.

A belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán arról tájékozatott, hogy információk szerint Khalid el-Bakraoui, aki 17 ember halálát okozva öngyilkos merényletet hajtott végre a brüsszeli metró Maelbeek nevű metrómegállójában, műkincsrablásból fedezhette szélsőséges tevékenységeit.

Noha nincs bizonyíték arra, hogy a későbbi terrorista maga is részt vett volna a Brüsszelhez tartozó Uccle kerület egyik múzeumának kirablásában, a betöréses lopást elkövető csoporthoz való tartozása megkérdőjelezhetetlen.

Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás szerint Khalid el-Bakraoui a rablás idején már radikalizálódott, és már dolgozhatott a párizsi és a brüsszeli terrortámadások előkészítésén is.

A 2013 júliusában ellopott, mintegy 1,2 millió eurót érő festmények azóta sem kerültek elő – tette hozzá a hírportál.

(MTI)