Internetes központot avattak Érmihályfalván

Internetes központot avattak Érmihályfalván

Bihar megye – Az elmúlt szombaton olyan internetes központot avattak az érmihályfalvi kultúrházban, mely a hét minden munkanapján várja az érdeklődőket, akik ingyenesen használhatják a szolgáltatást.

Az érmihályfalvi Aegis Ephebum Egyesület pályázott internetes kapcsolattal ellátott számítógépes központ berendezésére az e-Transylvania Egyesületnél, mely a korábbiak mellett újabb 1O központ létesítésére írt ki pályázatot, tudtuk meg Gyula Leheltől. Az érmihályfalvi Bartók Béla Művelődési Ház igazgatója nemrégiben nyerte el beosztását versenyvizsgán, és ez a központátadás volt ebben a minőségében első nyílvános szereplése. A nyertes pályázat által három darab (törvényes programokkal ellátott) számítógépet, fénymásolót, szkennert, nyomtatót kaptak, illetve olyan készülékeket, melyek áramkimaradás vagy a feszültség ingadozása esetén óvják a rendszert. Mindehhez három hónapos internetkapcsolat is jár, de a negyedév letelte után sem marad világháló nélkül a központ.

Nagy szükség van rá

A kultúrház kistermében helyet kapott központban nem csak számítógépek vannak, de a megyei és a helyi könyvtár támogatásával kialakított könyvsarok is, továbbá egy korábbi pályázaton nyert vetítő segítségével vetítéseket is szervezhetnek, annál is inkább, mert a Duna TV adományaként 25 darab DVD-t is kaptak. Érmihályfalva korábban is pályázott már hasonló központ kialakítására, de nem nyert, mivel „város”, pedig nagy szüksége van a fejlődés szempontjából, a fiataloknak a valódi városok fiataljaival szembeni versenyképességük megőrzésének érdekében rá, mondta a helyi előadócsoportok tagjainak jelenlétében megtartott avatón Kovács Zoltán polgármester. A központ használata ingyenes, csupán azért kell fizetni, amihez fogyóeszközt kell használni (pl. nyomtatás), a jővőben pedig számítógépes képzést is indítanak. Az órarend pedig a következő: hétfő 15 – 19; kedd 16 – 20; szerda 10 – 13; csütörtök 16 – 20; péntek 9 – 12 óra között.

Rencz Csaba