Intelligens közlekedési rendszerek használatát ösztönzi az EP

Az Európai Parlament jelentése szerint csökkenteni kell a gépkocsihasználatot, és ösztönözni az intelligens közlekedési rendszerek használatát. A képviselők uniós szinten hangolnák össze a közlekedés biztonságosabbá és környezetbarátabbá tétele érdekében tett intézkedéseket.

Az EP szerdán 558-100-33 arányban fogadta el „A városi mobilitás új kultúrája felé” című bizottsági zöld könyvre reagáló jelentését. A képviselők szerint ésszerűsíteni kell a személygépkocsik használatát, és elő kell segíteni a környezetbarátabb közlekedési módokra történő átállást. A parlament a városi mobilitásról szóló integrált európai összkoncepció kidolgozását szeretné. Ehhez igazodhatnának „a nemzeti, regionális és helyi szereplők (önkormányzatok, polgárok, a gazdasági élet szereplői és az ipar képviselői)”. A képviselők emellett többek között jegyzékbe foglalnák és egyszerűsítenék a városi mobilitást közvetlenül vagy közvetetten érintő, jelenleg érvényes közösségi szabályokat.

Az EP szabványosítaná vagy harmonizálná a következőket:

·        zöld zónák és útdíjak kialakítása és működtetése

·        a különböző személy- és áruszállítási módok interoperabilitásának technikai és szervezési követelményei

·        a fogyatékkal élők, az idősek, a kisgyermekesek és a kevésbé jómódúak mobilitása

·        a közlekedésbiztonság javítása a közösségi és a nemzeti szabályozás alapján

·        az uniós szintű alkalmazásokra érvényes intelligens közlekedési rendszerek (ITS) hozzáférhetősége és interoperabilitása

Az Európai Parlament szerint „az EU-nak szerepet kell játszania az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztésében és előmozdításában, valamint az innovatív technológiák finanszírozásában, mivel azok nagy mértékben hozzájárulhatnak többek között a közlekedésbiztonság, a forgalomáramlás, valamint a logisztikai hatékonyság növeléséhez”.