Integrált humánerőforrás-fejlesztés itt is

Integrált humánerőforrás-fejlesztés itt is
Kovászna és Bihar megye területén zajlott a projekt, nálunk idegenvezetői, agroturisztikai dolgozó és vállalkozói alapismeretek képzés volt.

Kétmillió eurós projekt zárult Nagyváradon, a pénzt ezúttal is az Európai Unió támogatási struktúrái révén sikerült lehívni. Eme integrált turisztikai fejlesztési program zárókonferenciáját tartották pénteken Nagyváradon. Aczél Dóra, a projekt egyik illetékese elmondta: vidéken élő munkanélküliek álláshoz juttatásában is segített a program. Képzéseket tartottak nekik, ezáltal segítve a munkaerőpiaci beilleszkedést főként idegenforgalmi területen, vagy akár a cégalapításban.

Miben állt?

Bihar megye és Kovászna megye területén zajlottak a tevékenységek, nálunk idegenvezetői képzés és agroturisztikai dolgozó-képzés volt. Másfél évig zajlott mindez, összesen 720 fős volt a kétmillió eurós projekt célcsoportja. Karrier-tanácsadás során vizsgálták, mi érdekli az érintetteket, merre szeretnének szakmailag továbblépni, ezt követően indultak a képzések. A vezető partner Kovászna megye tanácsa volt, az ottani munkaerő-foglalkoztatási ügynökség és egy alapítvány, nálunk pedig Diószeg község, a ROVE, és az OTP Consulting. Az elméleti és gyakorlati képzéseket úgy szervezték, hogy valóban tanulni is tudjanak az érintettek. Kivitték őket szállókba, éttermekbe, és agroturisztikai jellegű helyeket, panziókat is felkerestek. Bihar megyében 240 fős volt a célcsoport, ebből 200-an kezdték el a képzéseket. Aki vagy az idegenvezetői képzést, vagy az agroturisztikai dolgozó-képzést elvégezte, vállalkozói alapismereti kurzust is kapott mellé. A résztvevők kiválasztására egyrészt megvoltak a szigorú ismérvek, nevezetesen, hogy vidéken élőek és munkanélküliek legyenek. Tíz településen információs kampányt tartottak a megyében, polgármestereket, tanárokat kértek meg, hogy hozzanak be résztvevőket. Emellett a szervezők arra is törekedtek, hogy ismerősök révén olyan embereket kutassanak fel, akik e téren érdekeltek voltak. A projektzáró egyébként a vidékfejlesztéssel összefüggő különböző témakörökről szóló műhelymegbeszélésekkel ért véget.