INSP: Romániában az utolsó egy hétben 310-zel nőtt az igazolt kanyarós megbetegedések száma

Illusztráció
Illusztráció
Az Országos Egészségügyi Intézet (INSP) fertőző betegségekkel foglalkozó központjának kimutatása szerint Romániában az utolsó egy hétben 310-zel nőtt az igazolt kanyarós esetek száma. A pénteken zárult összesítés szerint az eddig igazolt esetek száma 8.803, a bekövetkezett halálesetek száma 32.


A halálesetek megyénkénti megoszlása: nyolc eset Temes, hat Arad, hét Dolj, három Krassó-Szörény megyében, egy-egy eset Bihar, Kolozs, Călăraşi, Szatmár, Vaslui, Galac, Maros megyében és egy eset Bukarestben.

A kór az ország 41 megyéjében terjedt el, három megyében ezernél több esetet regisztráltak: Temes (1.226 eset), Krassó-Szörény (1.111 eset) és Arad (1.014 eset).

Az oltásról szóló törvény tervezetét a múlt szerdán fogadta el a kormány. A jogszabályt a parlamentbe küldték jóváhagyásra, és várhatóan 2018. január 1-jén lép életbe.

A kanyaró egy súlyos szövődményekkel járó fertőző betegség. A kanyaróban szenvedők közül, négy betegből egy kórházi kezelésre szorul, és átlagosan ezer beteg közül egy meghal. A kanyaróelleni oltás megóvja a gyerekeket attól, hogy elkapják a kórt. Romániából 10 szülőből 9-en beoltatják gyereküket kanyaró ellen – írja a közlemény.

Címkék: ,