INS: az exportok értéke 4,9%-kal, az importoké 7,5%-kal nőtt az Unión belül az első négy hónapban

INS: az exportok értéke 4,9%-kal, az importoké 7,5%-kal nőtt az Unión belül az első négy hónapban
Az idei év januárja és áprilisa között 4,9%-kal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest a Románia által az Európai Unió 27 országába exportált áruk értéke, az uniós import értéke pedig 7,5%-kal emelkedett, derül ki az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatsorából.

A Románia által a többi uniós országba exportált javak az összexport 77,6%-át teszik ki. A legtöbb árut Németországba exportálta Románia (az export 23,3%-át), majd Olaszország következik az exportált áru 11,1%-ával és Franciaország 7,4%-kal.
Az INS szerint január és április között a FOB (free on board – költségmentesen a hajó fedélzetén) típusú export értéke 23,066 milliárd euróra rúgott, ami 3,8%-os növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az import értéke 28,108 milliárd euróra rúgott az említett időszakban, azaz 8,3%-kal volt magasabb, mint az előző év első négy hónapjában. Az unión belüli import értéke az összes lebonyolított import 75,2%-át tette ki.
A legtöbb árut Németországból importálta Románia (az import 19,9%-át), majd Olaszország következik az import 9,2%-ával és Magyarország 7,2%-kal.

www.agerpres.ro