INS: 5,8%-kal nőtt a GDP az év első felében Romániában

Illusztráció
Illusztráció
5,8%-kal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az első félévben Romániában – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). A szezonálisan kiigazított adatok szerint 5,7%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye az első félévben.

Az INS szerint ugyanakkor a második negyedévben 5,9%-kal bővült a gazdaság az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. A szezonális hatásoktól megtisztított adatsor szerint az idei első negyedévvel összevetve 1,6%-os, tavaly április-júniushoz képest 5,7%-os volt a növekedés.
Az első félévben 5,7%-os GDP-növekedést regisztráltak Romániában a tavalyi év első hat hónapjához képest – mutat rá az INS közleménye.

“Az Országos Statisztikai Intézet közölte, hogy 5,9%-os gazdasági növekedést jegyzett Románia a második negyedévben, túlszárnyalva az első negyedévben regisztrált 5,7%-os bővülést. Az erős gazdasági növekedés elsősorban az ipari termelés 8%-kal való bővülésének és a szolgáltatásoknak köszönhető” – írja Facebook-bejegyzésében Mihai Tudose miniszterelnök.
A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozza, az év első hét hónapjában 105,1 pontra nőtt a gazdaságba vetett bizalmat mérő index a 2016 ugyanezen időszakában jegyzett 103,2 ponthoz képest.
“Ezek jó eredmények, amelyek azt mutatják, hogy felszálló ágon van az ország, és ezt a tendenciát meg akarjuk őrizni” – áll még Tudose bejegyzésében.

www.agerpres.ro