INS: 5,2 milliárd lejt költöttek el a külföldi turisták Romániában az év első kilenc hónapjában

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Több mint 2,211 millió külföldi látogatót szállásoltak el a romániai kereskedelmi szálláshelyeken a 2018-as év első kilenc hónapjában; a külföldi turisták összesen 5,236 milliárd lejt hagytak az országban, ami személyenként átlagban 2367 lejt jelent – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb kimutatásából.


A január és szeptember között Romániába látogatott külföldiek közül a legtöbben – 57,3% – üzleti célból érkeztek (kongresszusokon, konferenciákon, tanfolyamokon, vásárokon, kiállításokon vettek részt), 42,7% magáncélból jött (itt töltötte szabadságát, kulturális vagy sportrendezvényeken vett részt, meglátogatta barátait, rokonait, vásárolni, orvosi kezelésre jött, átutazóban volt stb.).

A statisztikák szerint a legtöbb pénzt, kiadásuk mintegy 52,2%-át, szállásra költötték a turisták, akik túlnyomó többsége – 91,2% – félpanziós ellátást választott.

Az INS kimutatásai szerint továbbá a külföldi látogatók 48,9%-a turisztikai ügynökségen keresztül jött, 33,8%-uk pedig maga szervezte meg az utazását.

A legtöbben, azaz a turisták 79,5%-a, repülővel érkeztek Romániába, 11,2%-uk saját gépkocsival, 7,7%-uk autóbusszal, 1,6%-uk pedig más szállítóeszközzel (vonattal, valamilyen vízi járművel, bérelt autóval, motorbiciklivel) jött az országba – mutat rá az INS közleménye.

,

www.agerpres.ro

Címkék: , ,