INS: 5,1%-ra nőtt az éves infláció augusztusban

INS: 5,1%-ra nőtt az éves infláció augusztusban
A júliusban jegyzett 4,56%-ról augusztusban 5,1%-ra nőtt az éves infláció Romániában. 2017 augusztusához viszonyítva az élelmiszerek 4,15%-kal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 6,78%-kal kerültek többe, a szolgáltatások ára 2,61%-kal emelkedett – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).


Az infláció ismét emelkedni kezdett augusztusban, miután egy hónapig enyhe mérséklődést jegyeztek. Ebben az esztendőben májusban volt a legnagyobb az inflációs ráta, amikor 5,41%-ot regisztráltak, a legmagasabb értéket 2013 óta, amikor a pénzromlás elérte az 5,65%-os szintet.
Az év első nyolc hónapjában az infláció havi átlagos értéke 0,3 százalék volt, miközben tavaly ugyanebben az időszakban havi átlag 0,1 százalékot regisztráltak.

A Román Nemzeti Bank (BNR) augusztus elején lefelé módosította 2018-as inflációs előrejelzését. A legújabb prognózis szerint év végén 3,5 százalékos inflációt várnak a korábban számított 3,6 százalékkal szemben. 2019-re a korábban becsült 3 százalék helyett 2,7%-os fogyasztói árnövekedést jósol a jegybank.

Az Eurostat augusztus közepén közzétett jelentése szerint július volt a hatodik egymást követo hónap, amikor az Európai Unió államai közül Romániában a legmagasabb az infláció.

www.agerpres.ro

Címkék: ,