Inkább tojás, mint nyuszi

Gyorsuló ütemben bővül Magyarországon a húsvéti édességek forgalma.

Egyre bővül a húsvéti édességek piaca. Tavaly február-áprilisban már megközelítette a 2 milliárd forintot a csokoládéból készült nyúl, tojás és egyéb figurák, valamint ajándékcsomagok kiskereskedelmi forgalma, ami 7 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest – állapította meg az ACNielsen felmérése.

A kereslet növekedése a mennyiségben is érzékelhető. Múlt év március-áprilisban a fogyasztók 700 tonnánál több szezonális édességet vásároltak, 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A többség a nagy eladóterű, modern üzletekben vásárol. Tavaly már a húsvétra készülő édességek közel kétharmadát az 1000 négyzetméternél nagyobb boltokban adták el.

Legkelendőbb ünnepi csokoládéfajta mennyiségben a nugát, míg értékben a tej. A figurás csokoládék közül a tojás megelőzte az addig vezető nyulat. Az átlagárak is csökkentek. Egy darab csokoládétojás 2003 márciusában átlagosan 103 forintba került, míg múlt év áprilisban már csak 75-be.

Ugyanakkor a csokoládényúl árszínvonala változatlan, tavaly 101 forintba került átlagosan. Zuhanásszerűen változott a játékot tartalmazó ajándékcsomag ára: 1 284 forint után két év alatt átlag 685 forintra.

P. A.