Ingyenessé vált egy vizsgálat

Szatmár megye – Mivel a Közegészségügyi Minisztérium felméréssel foglalkozó szakemberei a program ideje alatt, a betegség szempontjából magas rizikócsoportba sorolt személyek számának növekedése alapján indokoltnak találták, hogy a felmérés teljes ideje alatt — mintegy párhuzamos programként — ingyenessé tegyék a glikolizált hemoglobin mérést.

A közegészségügyi minisztérium rendelete szerint azok a cukorbetegek, akik a családorvosok és a Szatmár Megyei Diabétesz Központ nyilvántartásában szerepelnek, ingyen részesülhetnek az úgynevezett glikozilált hemoglobinszint—mérésben. A laboratóriumi vizsgálathoz a családorvos, a Diabétesz Központ valamelyik szakorvosa vagy bármely más diabétesszel, illetve másfajta angyagcsere—betegséggel foglalkozó szakorvosnak az ajánlására van szükség.

Fontos mérés
A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban. Ezen vizsgálat birtokában a szakorvosok nagyobb betekintést nyerhetnek a beteg jelenlegi egészségügyi állapotába.

Betegségek
A felmérés első hat hónapjában végzett vizsgálatok alapján Szatmár megyében csaknem 50 ezer ember tartozik valamely betegség rizikócsoportjba. Az alábbi a megoszlás a betegségek között:

Diabétesz …………………………………………. 32440
Szív– és érrendszeri megbetegedés …11774
Méh– és méhnyakrák ……………………….. 3235
Vastagbélrák …………………………………….. 454
Mellrák ………………………………………………. 997
Csontritkulás …………………………………….. 68
Krónikus vesebetegség ……………………. 233