Ingyenes pszichológiai tanácsadások

Ingyenes pszichológiai tanácsadások
Szatmár megye – Szatmárnémetiben azoknak a mentális betegségben szenvedőknek, akik anyagi nehézségekkel küzdenek a Szociális Gondozói Hivatalon keresztül egyes pszichológiai szakszolgáltatások ingyenesen elérhetőek.

György Gáspártól, a hivatal pszichológusától megtudtuk, hogy hamarosan felvilágosító programokkal jelentkeznek, amelyen keresztül rávilágítanak, hogy mit is jelent a depresszió, és hogyan lehet túljutni a vele járó problémák egy részén.

 

A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar, és Románia területén is közérdekű problémának számít. Európai országokban a statisztikai adatok fényében megállapították, hogy a férfiak 9%, míg a nők 17%-a szenved élete folyamán depresszióban. Az Európai Unióban 2006-ban 58 ezer ember halálát okozta öngyilkosság, amely több, mint ahányan ugyanabban az évben közlekedési balesetben vesztették életüket. Az öngyilkosságok 90%-át a mentális zavar következtében követik el.

 

Az egyén mellett a társadalomra is jelentős terheket ró a depresszió, hiszen igen magasak a költségek, amelyekbe a gyógyíttatásuk kerül, de az uniós tagállamokban 65%-át a költségeknek az teszi ki, hogy a depressziós emberek sokat hiányoznak a munkahelyükről, ahol amúgy sem nyújtják teljesítőképességük maximumát, és hamarabb is mennek nyugdíjba, mint egészséges társaik.

 

Becslések szerint a mentális zavarok 50%-a a serdülőkor idején jelenik meg először, éppen ezért szükséges az, hogy azok, akik fiatalokkal foglalkoznak felismerjék a tüneteket, és azonnal reagáljanak is rá.

Románia társadalma öregedő, számítani lehet a mentális zavarokban szenvedők számának növekedésére, úgy az öregedéssel járóra (demencia), mint a depresszióra, amelyet az életszínvonal csökkenése okoz.