Ingyenes kezelés rászorulóknak

Akt.:
Ingyenes kezelés rászorulóknak
Úgynevezett éber szedációs készüléket kapott a Nagyváradi Egyetem fogorvosi rendelője, s ezt első sorban fogyatékkal élők, illetve szociális támogatásban részesülők kezelésére fogják alkalmazni.

Az egyetem fogorvosi rendelőjében be is mutatták, hogyan használják a készüléket. A kliens, akinek a szerepében ezúttal egy orvostanhallgató volt, először oxigént kap maszkon keresztül, később a szedációs gázt adagolják fokozatosan. A gáz dinitrogén-oxid, mely relaxációs állapotot idéz elő, csillapítja a félelmet és a szorongást, fokozza a helyi érzéstelenítő injekció hatását, s melynek hatására emelkedik a fájdalomtűrő képesség.

Főleg a nyugtalan, ideges pácienseknél szokták igénybe venni és felbecsülhetetlenül hasznos a fogyatékkal élők esetében, akiknél ennek híján sok esetben nem is lehet fogorvosi beavatkozásokat elvégezni.

Felbecsülhetetlen

A csütörtöki rendezvényen jelen volt Simona Zlibuţ, az SOS Autizmus Egyesület vezetője, aki elmondta: az autista gyerekeket, fiatalokat korábban Temesvárra kellett vinni minden egyes fogorvosi beavatkozásért, s hasonló helyzetben voltak a Nagyváradi Down-egyesülethez tartozó gyerekek és fiatalok is.

A készüléket az egyetem és a Helyi Tanács közötti egyezmény keretében sikerült beszerezni, a Helyi Tanács finanszírozásával, mondta el Florian Bodog, az orvosi és gyógyszerészeti kar dékánja. A készülék értéke 15 ezer euró, s további 15 ezer euró jut az együttműködési egyezményen belül végzett eljárásokra. Az ötlet kezdeményezője Sebastian Lascu liberális párti tanácsos, aki a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, körülbelül egy évvel ezelőtt indítványozta a készülék megvásárlását, de a közbeszerzési eljárás és egyéb bürokratikus dolgok miatt ez csak mostanra sikerült.

Enyhítenek

Egyébként az együttműködés feltételeiről a csütörtöki nap folyamán szavazott a Helyi Tanács. Ez nem csupán a szedációs készülékkel kapcsolatos: a tervek szerint az együttműködés keretében egy megadott havi kereten belül ingyenes fogorvosi kezelést biztosítanak majd a Down-egyesület és az SOS Autizmus Egyesület gondozottjai mellett mindazoknak, akik a Nagyváradi Szociális és Közösségi ügyek Hivatalától (ASCO) szociális támogatást kapnak. Az ezer lej alatti nyugdíjjal rendelkezők is ingyen vehetik majd igénybe a rendelő szolgáltatásait, tudtuk meg. Természetesen nem luxuseljárásokat biztosítanak, első sorban a szenvedést enyhítik. Fogtömések, -húzások, kezelések szerepelnek a helyi tanács által megtérített eljárások között.

Aki igénybe akarja venni a szolgáltatásaikat, első sorban egy igazolást kell kérjen az ASCO-tól, majd felveheti a kapcsolatot a rendelővel. Hamarosan kifüggesztik a bejáratnál a nyitva tartást és a rendelő telefonszámát.

Amint Florian Bodog hozzátette, terveik között szerepel az is, hogy a nagyváradi gyerekek számára ingyenes fogorvosi vizsgálatot biztosítsanak. A rendelő egyébként 2009-ben létesült és jelenleg szemléltető eljárásokat végeznek itt első sorban a tanárok, illetve a fogorvosi kar hallgatói által ajánlott pácienseken.

Előírások

A csütörtöki sajtótájékoztatón érdekességképp az is elhangzott: az éber szedáció alatt kötelezőképpen két személynek kell a páciens mellett tartózkodnia, ugyanis a beteg egy eltérő tudatállapotba kerül, s megtörténhet, hogy furcsa dolgokat álmodik, például azt, hogy az orvos visszaélést követett el. Nyugaton több ilyen eset miatt perre került sor, ezért is fontos betartani az előírásokat.

Neumann Andrea