Ingyen vihetők a kutyák

Ingyen vihetők a kutyák
Nagyvárad – Januárban több mint ötven kutyát fogadtak örökbe a nagyváradi, Hora Coriolan utca 6. sz. alatti menhelyről, februárban pedig harmincegynéhányat, tudatta Călin Ardelean, a nagyváradi Grivei menhely adminisztrátora.

Az örökbefogadás ingyenes, s a kutyák ivartalanítva és beoltva, egészségügyi könyvecskével ellátva kerülnek új gazdájukhoz. Sőt, a menhely a szállítást is biztosítja abban az esetben, ha valaki legalább két kutyát fogad örökbe és Nagyváradtól legfeljebb 60 kilométerre lakik.

Nincs egy olyan kutyatípus, amelyet szívesebben fogadnak örökbe, mint mást, de az jellemző, hogy a tömbházakban lakók inkább kistestű ebet szeretnének, míg a házban lakók, illetve a falusiak inkább a nagy testű, házőrző jelegű kutyákat részesítik előnyben.

A menhely szabályzata szerint a keverék kutyákat akkor is ivartalanítják, ha a gazdájuk időközben jelentkezik értük. Van, aki ezt nehezen érti meg, de végül rendszerint meg tudják magyarázni a kutyatulajdonosoknak, hogy mindenkinek jobb így, tudatta az adminisztrátor. Egy másik szabály pedig az, hogy kizárólag ivartalanított kutyát adnak örökbe. Az eljárást pedig csak három hónaposnál idősebb kutyán lehet végrehajtani, így párhetes kölykök nem is vihetők el tőlük.

Aki jön, általában azzal az eltökélt szándékkal jön, hogy örökbe fogadjon, és általában meg is teszi, tudtuk meg. Persze olyan is előfordul, hogy valaki körbenéz, de nem talál kedvére való állatot.

Jelenleg mintegy 150 kutya van a menhelyen. Csak azokat altatják el, amelyek olyan betegségben szenvednek, melyből nincs remény, hogy felépüljenek, mondta az adminisztrátor.

Az örökbefogadások napja a csütörtök. Bár a menhely egész héten látogatható, csak ezen a napon, 10 és 18 óra között lehet örökbefogadásokat intézni.