Ingatlanfelújítások a központban

Ingatlanfelújítások a központban
Az önkormányzat közleményt bocsátott ki arról, hogy különleges figyelmet fordít a történelmi városközpontban levő ingatlanok homlokzatainak felújítására, és felsorol néhány munkálatot.

A nagyváradi önkormányzat szerint a felújítást célzó programjaival az ingatlantulajdonosokat támogatja úgy, hogy összeállítja a műszaki terveket, megkönnyíti az építkezési engedélyek beszerzését, és öt éves futamidejű visszatérítendő finanszírozást nyújt. A közelmúltban restaurálás tárgyát képező épületek közül többek közt felsorolja a Kováts-féle házat, az Apolló-palotát, a Poynar-házat, a Stern-palotát és a Moskovits-palotát.
Megemlíti, hogy a Stern-palota rendbetételére 2014 novemberében kötöttek kivitelezési szerződést 1.068.825,32 lej értékben a szalárdi Constructorul céggel, a határidő 2017 februárja.
A Poynar-háznál szintén a szalárdi Constructorul emberei dolgoznak, egy 2014 júliusában aláírt, áfa nélkül 431.179,73 lej értékű megbízás alapján. A munkálatoknak 2015 februárjában kezdtek neki, és a jövő hónapban véget kell érjenek.

Zöldfa utca

A Fő utca és a Traian park/Széchenyi tér kereszteződésében található Moskovits-palotát az Abed Nego Com Kft. teszi rendbe, a vele és a Pro Arh tervezőcéggel 2015 júniusában megkötött 734.183,86 lej értékű kontraktus alapján. Ebben az esetben a munkálatok idén januárban kezdődtek el, és jövő év júliusáig kell befejeződjenek. A vele szemben levő, egykor a Széchenyi szállodának otthont biztosító ingatlan homlokzatát a Chintoflor Kft. restaurálja, az 558.849,350 lej értékű megállapodást jövő év februárjáig kell gyakorlatba ültetni. Folytatódnak ugyanakkor a munkálatok a Sas-palotánál – a határidő idén ősz –, és a múlt héten kötöttek szerződéseket Zöldfa utcai ingatlanok homlokzatainak felújítására (a Róth-ház, Deutsch K. I. porcelánáruháza és az 5. szám alatti épület).

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,