Infrastrukturális projektek készülnek

Infrastrukturális projektek készülnek
A váradi helyi tanács egy sor infrastrukturális projekt megvalósításához szükséges határozattervezetet szavazott meg csütörtöki ülésén. A liberális frakció létszáma elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy átmenjen a belváros gazdasági fejlesztésére vonatkozó tervezet.

A nagyváradi helyi tanács egyhangúlag megszavazta a leendő intermodális központot kiszolgáló bekötőutak és egy közúti felüljáró építésének műszaki-gazdasági dokumentációját. A város közép- és hosszútávú stratégiájának a része egy közúti és vasúti, illetve logisztikai csomópont kialakítása, amely könnyebbé tegye az áruforgalmat. Ennek az ún. intermodális terminálnak a helyszíne a biharpüspöki vasútállomás közelében lesz, amelyet a DN1 országútról lehet majd megközelíteni. A nagyszabású projektet két részből áll. Az egyik rész a csomópontot kiszolgáló infrastruktúra kiépítése, melynek keretében egy közúti felüljáró épül a Borsi út, valamint az Uzinelor és a Nicolae Filipescu utcák kereszteződésében, továbbá épül egy, a leendő intermodális terminálba vezető bekötőút is, ugyanakkor annak érdekében, hogy megépíthető leegyen a felüljáró, magát a Borsi utat is kiszélesítik mintegy 1,3 kilométeres szakaszon. A tegnapi tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan elárulta, hogy a kétsávos, sávonként 3,9 méter széles felüljáró mintegy 270 méter hosszú lesz. A kivitelezés időtartama huszonnégy hónap, ebből három hónapot vesz igénybe a tervek elkészítése. Ennek a munkálat-csomagnak a költségvetése 23.409.847 lej. Bolojan hozzátette, hogy a megépülő infrastrukturális létesítmények a város tulajdonában maradnak, viszont a projekt második részét képező intermodális terminált az azt megépítő kivitelező fogja üzemeltetni. A terminál megépítése mintegy tízmillió euróba fog kerülni.

Felüljáró, sínek

A nagyváradi tanács döntött 30.067 négyzetméternyi telek átvételéről is a körgyűrű és az Universtităţii utca kereszteződésének a közelében, amely terület jelenleg a Szállításügyi Minisztérium tulajdonában van. Itt ugyanis egy közúti felüljárót akar építeni a város, hogy ezzel megszüntesse, vagy legalábbis csökkentse a körgyűrű és az Universităţii utca kereszteződésében lévő körforgalomban gyakran kialakuló torlódást. Mint Ilie Bolojan a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, a felüljáró műszaki terve már nagyjából elkészült, de addig nem lehet elkezdeni a munkát, amíg nincs minden terület a város tulajdonában. Miután elkészül, ez a felüljáró fogja a várost közvetlenül összekötni a körgyűrű másik oldalára költöző ócskapiaccal, valamint a már ott lévő, és a jövőben oda épülő bevásárlóközpontokkal, valamint a 2. számú ipari parkkal is. A helyi tanács elvi beleegyezését adta abba is, hogy a Belügyminisztériumtól átvegyen több mint 3000 négyzetméternyi területet a Pece patak közelében, ahol a leendő villamossínek haladnak majd, amelyek az Aradi utat kötik majd össze a villamosremízzel. Amennyiben megkapja a város a kért területeket, attól számítva öt éven belül meg kell építenie a villamossíneket, különben a telkek tulajdonjoga visszaszáll a minisztériumra.

Új utak

A nagyváradi helyi tanács döntött arról is, hogy együttműködési egyezményt ír alá Szentandrás és Fugyivásárhely községekkel annak érdekében, hogy Nagyvárad és a két település között egy egy új összekötő út épüljön. A Fugyivásárhellyel kötendő egyezmény kimondja, hogy a nagyváradi Podgoria utca leaszfaltozatlan részétől kiindulva az 54 számú fugyivásárhelyi községi út kereszteződéséig épül meg a már meglévő nyomvonalon az új, mintegy 3,6 kilométernyi út, míg a Szentandrást a megyeszékhellyel összekötő út a Cazaban és a Densuşianu utcák kereszteződéséből indul majd, áthalad a vasúti sínek fölött és a község leendő elkerülő útjába fut majd bele.

Vita

A csütörtöki helyi tanácsülésen kevés napirendi pont generált vitát, ezek közül is kiemelkedett az a határozattervezet, melynek értelmében a városban működő iskolákat fenntartó önkormányzat szerződést köt az azokat kezelő tanintézményekkel. Kirei Melinda RMDSZ-es tanácsos a napirendi pont vitáján kérte, hogy a tanintézmények tűzvédelmi engedélyét a tulajdonos, tehát az önkormányzat szerezze be, és ne hárítsa ezt rá az iskolákra, később pedig Kecse Gabriella, szintén RMDSZ-es helyi tanácsos kijelentette a plénum előtt, hogy nem tartja tisztességes eljárásnak azt, hogy az önkormányzat, amelyik évtizedeken át nem szerezte meg a tanintézmények tűzvédelmi engedélyeit, most ezt a kötelezettséget átpasszolja az iskolákhoz. Ilie Bolojan válaszában kifejtette, hogy abban az esetben, ha a tűzvédelmi engedély megszerzése egy a város által végzett beruházási munkálat miatt ütközik akadályokba, akkor a hivatal átvállalja ezeknek az engedélyeknek a beszerzését, minden más esetben azonban az iskolák kell ezt megszerezzék, hiszen, mint Bolojan elmondta, ezek az intézmények rendelkeznek azzal az adminisztratív személyezettel, amelyik az ehhez szükséges dokumentációt össze tudja állítani. „Ha az iskolákat mentesítjük a felelősség alól, akkor azok nem is fognak csinálni semmit” – érvelt a polgármester, de nem volt elég meggyőző, ugyanis a tervezet elfogadásához tizennyolc igen szavazatra lett volna szükség, de a liberálisok közül ketten hiányoztak, és mivel az RMDSZ és a PSD frakció a tervezet ellen szavazott, ezért a javaslat – egyelőre – megbukott.

Használt ruha, villamos

Elegendőnek bizonyult a liberális frakció létszáma ahhoz, hogy átmenjen a belváros gazdasági fejlesztésére vonatkozó tervezet, melyben a legnagyobb vitát kiváltó intézkedés az, hogy a belvárosból kiszorítják a zálogházakat, a használt ruha üzleteket, a játékbarlangokat és az autómosókat. Szavazás előtt Adrian Negrea PSD-s tanácsos bejelentette, hogy pártja már elküldte a prefektúrára a tervezetet abban bízva, hogy a kormánybiztosi hivatal törvénybe ütközőnek fogja minősíteni azt. A tanácsülés után fel is szólalt Vezsenyi Zsolt használt ruha üzletet üzemeltető váradi vállalkozó, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező években nemcsak a belvárosból, de a város minden forgalmas útjairól ki akarják szorítani az érintett kereskedelmi tevékenységeket. „Készített bárki egy elemzést arról, hogy hány vállalkozást fog érinteni ez az intézkedés?” – tette fel a kérdést Vezsenyi. A felszólaló egy másik érdekes kérdést is megfogalmazott: „A város tíz használt villamost fog vásárolni a jövőben. Netán ezek a villamosok is csak a külvárosokban fognak közlekedni?” Kérdéseire nem kapott választ senkitől.

Pap István