Infrastrukturális beruházások Váradon

Infrastrukturális beruházások Váradon
Nagyvárad- Hétfőn terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat. Mircea Mălan alpolgármester olyan helyszínekre kalauzolta az újságírókat, ahol útkorszerűsítések zajlanak.

 

Hétfő délben ismét terepszemlével egybekötött sajtóértekezletet tartott a nagyváradi önkormányzat, mellyel Mircea Mălan alpolgármester azt akarta bebizonyítani, hogy az általa képviselt intézmény egyik prioritásának tekinti a parkolóhelyeknek a kialakítását, illetve az utcák korszerűsítését, főleg a városnak ebből a szempontból eddig elhanyagolt, vagy régebbi negyedeiben (Tokaji-telep, Oncsa-telep, Várad-Őssi).

Az első célállomás a Szálka-domb környéke volt, az a rész, ahol becsövezték az Adona patakot. Megtudtuk, hogy az „Adona 1” elnevezésű projekt keretében parkolóhelyeket alakítottak ki az ott lakók számára, sétányokat és zöldövezetek létesítettek, és csatornázási munkálatokat végeztek. Összesen 211 parkolóhelyről van szó, melyek a tárgyalt 6570 össznégyzetméterű területből 2590 négyzetmétert foglalnak el. A június 18-án kezdődött beruházás összköltségvetése áfa nélkül 1.659.365,77 lej, a kivitelezés határideje pedig október 15-e volt, a munkálatok végső átvétele azonban csak a jövő héten hétfőn fog lebonyolódni, mely időpontig még utolsó simításokat végeznek. Ugyanakkor a közeljövőben egy játszótérrel rendelkező parkocskát is kialakítani szándékoznak majd a közelben. Mindezek szépen hangzanak, azonban már a tájékoztatón kiderült, hogy nem mindenki elégedett a történtekkel. Megjelent például Liviu Fărcuşan, az Adona 306 lakótársulás vezetője, aki arra hívta fel az elöljáró figyelmét, hogy a szintkülönbségek, illetve az Adona becsövezése miatt nagyobb esőzésekkor a csapadékvíz el fogja árasztani nem csupán a tömbházak pincéit, de a földszinti lakásait is. Az alpolgármester hasztalan próbálta ennek ellenkezőjéről meggyőzni vitapartnerét, végül feljegyeztette az adatait.

Tizenkét utca

A másik helyszín a Tokaji-telep volt, ahol az önkormányzat megrendelésére tizenkét utcát modernizálnak, nyolcat a Városi Utak Rt., négyet pedig a Gauss Top cég. A Bega, az Odessei, a Pandurilor és a Scînteia utcákat teljesen felújítotják és közművesítik, járdákat és az udvarok felé bekötőutakat alakítanak ki. Augusztus 28-án kezdődtek a munkálatok, a befektetés megvalósítási ideje pedig négy hónap, de a Polgármesteri Hivatal abban reménykedik, hogy a terminust a felére tudják csökkenteni. A környékbeli 2,5 kilométer összhosszúságú tizenkét utca korszerűsítése amúgy 2.609.956 lejbe kerül. Az említetteken kívül a programba foglalták többek közt a Recoltei, az Aiudului, a Sibiului és a Timişoarei utcákat is, melyek egyaránt a Cîmpului utcába torkollanak. Elhangzott még, hogy a jövőben egy összekötő utat akarnak kialakítani az Ogorului utca, valamint a Cîmpului és a Recoltei utca kereszteződése között, a Cîmpului utcáról pedig kijáratot terveznek a volt Electrometalig annak érdekében, hogy az övezetet valahogyan összekapcsolják a körgyűrűvel.

Mircea Mălan elismerte: néha akadnak problémák, az egyik háztulajdonos például azt sérelmezte, hogy az utca szintje fél méterrel alacsonyabban lesz a bejárathoz képest, de az alpolgármester szerint lehetetlen minden szempontot figyelembe venni, illetve valamennyi igényt egyszerre kielégíteni.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,