Informatikával árvíz ellen

Informatikával árvíz ellen
Bihar megye – Elsősorban az árvízvédelem hatékony megszervezése érdekében építik ki Bihar megyében a belső számítástechnikai és telekommunikációs rendszert.

A klímaváltozás miatt megszaporodtak a szélsőséges időjárási jelenségek, melyek az anyagi javakra és az emberi életre is veszélyt jelentenek. Ezért szükséges minél hatékonyabb védekezési rendszert kiépíteni a természeti katasztrófák megelőzésére, a károk mihamarabbi felszámolására. A Bihar Megyei Tanács a magyarországi Hajdú-Bihar megyével együttműködésben kívánja elejét venni ezeknek, ezért mindkét megyében informatikai és telekommunikációs rendszert építenek ki, alapvetően az árvízvédelem összehangolására, emellett pedig minden olyan területen, ahol az együttműködés mindkét fél számára hasznos lehet. A Bihar-Hajdú-Bihar eurorégió közös projektjére a Phare CBC alaptól kapott anyagi támogatást. A projekt Bihar megyei gyakorlatba ültetésének összértéke 497 ezer euro, ebből 440 ezret az Unió fizet, a fennmaradó 57 ezer euro pedig a Bihar megyei tanács önrésze.

Egyeztetés

A tavaly augusztusban megkezdett projekt jelenlegi állásáról számoltak be a  Bihar Megyei Tanács székhelyén. Nicolae Hodut, a Bihar Megyei Fejleszéti és Tanácsadói Szolgálat vezetője, projektkoordonátor elmondta, hogy már berendezték a székhelyet, személyzetet vettek fel, tesztelték a belső telefonos rendszert és a GIS (Geographic Information System) térképprogramot, ez utóbbi az eddig ismert legkomplexebb térképekhez kapcsolódó adatkezelő program. Mivel a project költségvetése nem teszi lehetővé, hogy minden Bihar megyei település polgármesteri hivatalát rákössék a rendszerre, ezért a tűzoltósággal való konzultálás után azt a harminc polgármestreri hivatalt kapcsolták be a rendszerbe, melyek a leginkább ki vannak téve az időjárás és a természet szeszélyeinek. A projekt keretében képzéseket is tartanak a számítástechnikai és telekommunikációs rendszer kezelésének elsajátítására. Hodut hozzátette, hogy a GIS rendszert a lakosság számára is hozzáférhetővé fogják tenni, a polgárok különféle hasznos információkat tudhatnak majd meg segítségével. Egyelőre a megyei tanács honlapján tesztelik a GIS rendszert. A projekt itteni felelősei ma a Hajdú-bihari kollégáikkal egyeztetnek a a rendszerről.