Informatikai programmal a csalások ellen

Informatikai programmal a csalások ellen
Az utóbbi időben tizenhét tulajdonostársulásnál fordult elő csalás, 23 milliárd régi lejt meghaladó értékben. Mircea Mălan alpolgármester egy számítógépes programmal fékezné a jelenséget.

Az alpolgármester szerint a csalások oka egyrészt az, hogy a váradiak nemigen érdeklődnek azzal kapcsolatban, mi is történik a tulajdonostársulások háza táján. Másfelől a szolgáltatók későn jelzik, ha egy tulajdonostársulás tartozásokat halmoz fel. Ráadásul ha nem kapták meg a pénzt a tulajdonostársulástól, az értesítést szintén a társulásnak küldték el még a közelmúltban, azaz nagy eséllyel pont az a személy kapta meg, aki már kitervelte, hogy el fog tűnni a pénzzel. Néhány hónapja emiatt azt vezették be, hogy ha a tulajdonostársulás elmulasztott fizetni, az értesítést az adott társulás minden lakójához eljuttatták.

Ingyen

Mindezt tetézi, tette hozzá az alpolgármester, hogy a lakosok nehézkesen juthatnak információhoz a lakótársulás által végzett kifizetésekről, általában ha bármilyen panasz felmerül, előbb a társuláshoz, majd a polgármesteri hivatal ezzel foglalkozó szakosztályához fordulnak, ahol írásos panaszt nyújtanak be. A polgármesteri hivatal szakosztályának ezzel megbízott munkatársa ezt követően „felszáll a villamosra és elmegy a lakótársuláshoz, hogy megszerezze a szükséges információkat, melyeket írásban továbbít a fogyasztónak,” – mondta Mircea Mălan.

A helyzet változtatása érdekében született meg az átfogó informatikai program bevezetésének elképzelése, melyet a liberális párti helyi tanácsosokkal együtt részletesebben is kidolgozott A tervek szerint a fogyasztók számára ingyenes számítógépes program megválaszolná a kérdéseket még mielőtt ezek felmerülnének, s egyúttal felelősségteljesebbé tenné a fogyasztókat, hiszen láthatóvá válna számukra, mi történik a pénzükkel. Azok a fogyasztók, akik nem használnak számítógépet, a polgármesteri hivatalnál kapnák meg kinyomtatva a kért információkat. Egyúttal a program azt is lehetővé tenné, hogy a szolgáltatók sms-ben, illetve villanyposta üzenetekben tájékoztassák a fogyasztókat az őket érintő tudnivalókról.

Kísérlet

Ennek megvalósítása érdekében először a helyi számítástechnikai vállalkozókkal találkoztak, majd utóbbiak javaslatára egy olyan céggel, mely már készített egy hasonló programot, igaz, sokkal kisebbet. A bukaresti cég elvállalná az átfogó program elkészítését – de természetesen más cégek is részt vehetnek majd a versenytárgyaláson, mondta az alpolgármester.

A következő lépés az lesz, hogy – miközben ezzel kapcsolatos megbeszélések zajlanak a lakosokkal – az említett cég kísérletképpen ezer lakásban be is vezetné a programot. Hozzávetőleg hat hónap múlva meghirdetnék a versenytárgyalást, addig az is eldől, mennyibe fog kerülni mindez a városnak.

Neumann Andrea