Információk híján megbélyegzik őket

Információk híján megbélyegzik őket
Cukorbetegen is lehet teljes életet élni – ezt az üzenetet közvetítették a Cukorbetegség Nemzetközi Napja alkalmából tartott rendezvények. Futóverseny volt, s előadások zajlottak.

Délelőtt az Onisifor Ghibu középiskola mintegy hatvan tanulója futóversenyen vett részt a Bunyitay ligetben – ezt a rendezvényt az Astra Diab, valamint a Nagyváradi Orvostanhallgatók Egyesülete szervezte – akárcsak a kerekasztal beszélgetést a Nagyváradi Gyermekkórházban, melyre cukorbeteg gyerekek, valamint szüleik is eljöttek.

A beszélgetésen dr. Larisa Mihaela Dumbrava gyermekdiabetológus arra hívta fel a figyelmet: manapság a gyerekkorban kialakuló, 1. típusú cukorbetegség nyomán sokkal ritkábban alakulnak ki komplikációk és ezek sokkal kevésbé súlyosak, mint régen. Ennek az az oka, hogy ha a cukorbeteg megfelelő diétát tart, s vércukorszintjéhez igazított inzulinmennyiséget kap, akkor komplikációk egyáltalán nem alakulnak ki, s „elélhet akár 120 évet is”. 

Kiközösítik őket 

Manapság nálunk a legnagyobb gond az, hogy a az iskolákban a diákok és a tanárok keveset tudnak erről a betegségről, előbbiek nemegyszer kiközösítik, „furcsának” könyvelik el a cukorbeteg fiatalt, utóbbiak pedig rendszerint eltanácsolják attól, hogy résztvegyen a tornaórákon – pedig a cukorbetegek esetében kifejezetten hasznos a testmozgás, az egészséges életmód.

Felszólaltak a cukorbeteg gyerekek szülei is. Ők többek között azt hangsúlyozták ki: fontos lenne, hogy összefogjanak, és segítséget, lelki támaszt nyújtsanak azoknak a szülőknek, akik épp szembesülnek azzal, hogy a gyerekük cukorbeteg. „Nem akkora tragédia, mint amekkorának látszik, de a szülők kezdetben hajlamosak annak felfogni. Ez nem helyes, mert a rossz lelkiállapotot átadják a gyereknek is” – hangzott el. Egy kisfiú is szót kapott, Paul, aki elmondta: sokszor hallja társaitól, hogy ő kevesebbet fog élni, hogy súlyos beteg – pedig ő tudja, hogy ez nem igaz.

Drága tesztek 

Amint a jelenlévőktől megtudtuk, az inzulin ingyenes ugyan, de a vércukorszint mérő tesztekből mindössze egy dobozt kapnak, miközben legalább háromra lenne szükség havonta, s egy doboz 1,2 millió lejbe kerül. Nem beszélve a méregdrága diabetikus édesítőszerekről, élelmiszerekről.

Kevéssel később egy másik, anyagcsere zavarokról szóló előadás is zajlott, a Dacia Continental szállóban. Ezt a Solvay Pharm gyógyszergyártó társaság hazai kirendeltsége szervezte egy nálunk újonnan megjelent termékük népszerűsítése céjából. Többek között dr. Amorin Popa nagyváradi diabetológus főorvos, a kolozsvári dr. Nicolae Hâncu diabetológus professzor, valamint Dumitru Zdrenghea kardiológus, a kolozsvári kardiológiai klinika vezetője tartott előadást az anyagcsere zavarokról, melyek kezeletlenül cukorbetegséghez, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

 

Neumann Andrea