Influenza elleni oltás

A napokban megérkezett az első szállítmány influenzaellenes oltóanyag Bihar megyébe, azaz 8500 adag, tájékoztatta lapunkat dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója. Számítások szerint 34 ezer adagra lenne szükség, tavaly közel 26 ezer adagot osztottak ki. Mint megtudtuk, az Abbott által gyártott Influvac készítményből kaptak.

Ebből a mennyiségből 3513 adagot osztottak ki a háziorvosi rendelőknek, azaz mindegyik rendelőnek 11 adagot, s további 452 fiolát a háziorvosoknak és asszisztenseiknek. 2584 adag jutott az állami kórházaknak, a különböző állami intézményekben lakóknak 1601 adagot, belügyminisztériumi alkalmazottaknak pedig 350-et osztottak ki.

Az Egészségügyi Világszervezetnek az idei szezonra vonatkozó ajánlása szerint első sorban a következő kategóriák számára ajánlott az influenzaellenes oltás: hat hónapos kortól krónikus légzőszervi betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, anyagcsere, vese-, máj-, neurológiai betegségek , illetve HIV-fertőzöttség esetén; várandósok számára, a kórházakban és járóbeteg rendelőkben dolgozó orvosok, egészségügyi és kisegítő személyzet számára, állami intézmények neveltjeinek, idősotthonok lakóinak, azoknak a szociális munkásoknak és egészségügyi alkalmazottaknak, akik házi gondozást végeznek, továbbá minden, 65 évet betöltött személynek.