Influenza elleni oltás

Influenza elleni oltás
A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 3500 adag Hexacima és 6400 adag influenza elleni védőoltást kapott a Egészségügyi Minisztériumtól. A gyógyszereket 2016.10.19-étől kezdik el kiosztani a háziorvosoknak.

A hat betegség megelőzésére alkalmas Hexacima oltást az országos oltási program keretében kapják a 2, 4 és 11 hónapos csecsemők. A most érkezett adagokkal pótolják a lemaradásokat, valamint időben beoltják a soron következő 2 hónapos csecsemőket.

Az influenza elleni védőoltásokat két részletben szállítják Bihar megyébe. Az első részletben kapott 6400 adag szétosztását szerdán kezdik meg, második részletben pedig újabb 2200 dózis érkezik majd megyénkbe. Ez összesen 8600 adag, ami kevesebb az előző évhez képest, amikor 9500 dózist kaptak.

Influenza elleni oltásra jogosultak: a 6 és 64 év közötti krónikus betegségekben szenvedő személyek, a terhes nők, az orvosok és az egészségügyi személyzet, a szociális védelmi intézményekben lakó felnőttek és gyermekek, a magas kockázati csoportba tartozó személyeknek otthoni gondozást nyújtó személyek, valamint a 65 év feletti személyek. Mivel az első részletben kapott influenza elleni oltásokból hozzávetőleg 10 adag jut egy-egy háziorvosnak, ez nem lesz elegendő. A háziorvosok felelőssége kiválasztani a legmagasabb rizikójú kategóriába tartozó személyeket, akiknek beadják ezt az oltást. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy legyenek megértőek, hiszen a háziorvosok nem tudnak az influenza elleni oltásra irányuló minden igényt kielégíteni.