Influenza elleni oltás

Influenza elleni oltás
Novemberben kezdi el az egészségügyi minisztérium az influenza elleni oltási akciót, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

Az első fázisban a rizikócsoportokba tartozók közül 500 ezer személyt oltanak be. Első sorban a 65 éven felüliek, a krónikus betegségben (főleg szív és érrendszeri megbetegedésben, tüdőbetegségben, cukorbetegségben) szenvedők, az orvosi személyzet, valamint a várandós nők részesülnek ingyenes oltásban az Egészségügyi Világszervezet (OMS) ajánlása szerint, jelentette be Oana Grigore, a szaktárca szóvivője.
Mind az ötszázezer adagot külföldről szerzik be, a Cantacuzino Intézet ugyanis már nem gyárt oltóanyagot. Az elmúlt oltási szezon során 600 ezer adagot importált a minisztérium és további 400 ezret az intézetnek kellett volna biztosítania, de ez utóbbiakat nem használták fel, ugyanis, mint kiderült, túl magas endotoxin tartalmuk volt és különféle mellékhatásokat okozhattak volna – például lázat, vagy súlyos allergiás reakciót. 2012-ben pedig szintén kivonták a forgalomból az intézet által gyártott oltóanyagot, mivel túl kis mennyiségben tartalmazta a B-vírustörzset.
Annak, aki gyógyszertárból szeretné megvásárolni az oltóanyagot, körülbelül 30 lejt kell fizetnie. Az idei évre kidolgozott oltóanyag szinte megegyezik a tavalyival, csupán a H3N2 vírustörzzsel kapcsolatban van némi változás.

Címkék: ,