Infarktus okozta a halált, de a mérgezést még nem zárják ki

Szívinfarktus okozta Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv vezető halálát, jelentette be a balkáni háborús bűnökkel foglalkozó hágai törvényszék.

A bíróság azonban nem zárta ki teljesen azt sem, hogy mérgezés történt.

Az első boncolási eredméynyek szerint a halál oka szívkoszorúér-elzáródás volt. A bíróság bejelentése szerint az orvosok megtalálták Milosevicsnek azt a két szívbetegségét, amelyben szenvedett, és amelyek magyarázzák az infarktust.

A boncolás idején már terjengtek olyan hírek, hogy Milosevicset esetleg megmérgezték, vagy hogy öngyilkos lett.

A boncolást holland patológusok végezték, de szerb szakértők is jelen voltak, akik elégedetten nyilatkoztak a holland orvosok munkájáról.

A hágai törvényszék szóvivője azonban kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mérgezésben halt-e meg Milosevics. “A vizsgálat még folyik, túl korai még bármilyen következtetést levonni” – jelentette ki. A vizsgálatokról szóló végleges jelentés néhány nap múlve készül el.

Az NOS holland televízió vasárnap azt közölte, hogy a közelmúltban orvosi vizsgálatok idegen anyagot fedeztek fel Milosevics vérében. A tv értesülése szerint ez az anyag semlegesítette azokat a gyógyszereket, amelyeket Milosevics a magas vérnyomására és más szívproblémájára szedett.

Milosevicset szombaton találták halva hágai cellájában. Az egykori jugoszláv vezető ellen 2002 februárja óta folyik bírósági eljárás népirtás, háborús bűnök és emberiség ellenes bűnök miatt, amelyeket a balkáni konfliktusok idején követett el. A vádpontok között szerepel a szrebrenicai vérengzés is, amely a legsúlyosabb erőszakcselekmény volt Európában a II. világháború óta.

Senki sem tudja, hol lesz a temetés

Milosevics holttestét hétfőn adják ki a hozzátartozóknak, de most még senki sem tudja, hol fogják eltemetni. A családja megosztott e kérdésben, Szerbia nem akar nagy felhajtást, a felesége és a fia pedig nem utazhat haza, mert azonnal letartóztatnák őket.

Ha nem Szerbiában temetnék el, akkor csak Oroszország jöhet számításba, ahol feltevések szerint felesége, Mirjana és Marko fia is számüzetésben él.

Milosevics felesége egy szerb lapnak úgy nyilatkozott, hogy ha rajta állna, a temetés Milosevics szülővárosában, a montenegrói Pozsárevácban lenne. De mind a feleség, Mirjana Markovics, mind a Milosevics-fiú ellen nemzetközi körözés van érvényben (hivatallal való visszaélésért, illetve gyilkossági kísérletért), így őket azonnal letartóztatnák, ha szerb földre lépnének.