Ország-világ

2021.01.06. 11:10

Müller Cecília: a városi kórházak is beléptek az oltópontok közé (videó)

Tart a járvány, a környező országokban rosszak a számok, ezért a most január 11-ig tartó járványügyi intézkedések, így például az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítása indokolt lenne Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint, de a végső döntést a kormány hozza meg. A vírus új, nagy-britanniai mutációját Magyarországon továbbra sem mutatták ki – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy

a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeket ismét fogadja Magyarország.

A rendelkezés megjelent a Magyar Közlönyben. A beutazási korlátozást ez nem érinti írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília, országos tiszti főorvos ismertette a szerda reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 2047 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 331 768 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 10 198 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 179 541-en már meggyógyultak, és 142 029 aktív fertőzöttet tartanak számon. Az országos tisztifőorvos örvendetesnek nevezte, hogy aktív betegek száma csökkent. Jelenleg 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kiemelte, hogy

általában szívérrendszeri, daganatos, és anyagcsere rendszeri alapbetegsége van a legtöbb halálos áldozatnak.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy fontos a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók, és így betegeik védelme.

Közel 21 ezer egészségügyi dolgozó élt az oltás lehetőségével – fogalmazott, hozzátéve, hogy nagy forgalmat bonyolítanak le az oltópontok. Kiemelte, hogy a városi kórházak is beléptek az oltópontokba. Azt is elmondta, hogy a háziorvosokat is szeretnék majd bevonni.

Az oltási terv szerint a második körben a szociális otthonok, idősotthonok következnek. Müller Cecília azt kérte az itt dolgozóktól, oltsák be magukat.

A lakóknak nem kell elmenni majd beoltatni magukat az oltópontokhoz,

hanem mobil oltó csapatok segítenek ebben. Számítunk az intézményi vezetők aktivitására, segítségére – fűzte hozzá Müller Cecília.

Nagyon fontos, hogy aki fel tudja venni az oltást, az tegye meg.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy ez azért fontos, mert az első hullám alatt az idősotthonok voltak a legérintettebbek.

Az országos tiszti főorvos arra is kitért, hogy idáig 78 ezer fő beoltására elegendő oltóanyag érkezett az országba, és a jövő héten újabb adagok várhatóak majd.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb rendőrségi adatait.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt napon 251 esetben volt szükség rendőri fellépésre.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt három napban a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 5, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 20 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 658 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 180 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

391 rendőri intézkedést hajtottak végre a rendőrök a kijárási tilalom miatt.

Összesen november óta 21 863 rendőri intézkedést végeztek.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazók közül az elmúlt napon 55 szabályszegő ellen kellett intézkedni.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kijárási tilalomról szóló intézkedés meghosszabbításáról a kormány fog dönteni. „A pandémia zajlik, a körülöttünk lévő országokban rosszak a számok„ – fogalmazott a tiszti főorvos, aki szerint

az intézkedések meghosszabbítása indokolt.

Az országos tisztifőorvos a koronavírus új mutációjával kapcsolatban ismertette, hogy ezt

Magyarországon nem azonosították még,

de a vizsgálatok tartanak.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is vannak még az előző adagból az influenza elleni védőoltásból. De további adagok is rendelkezésre fognak állni – tette hozzá. Magyarországon jelenleg nincs influenza-járvány – ismertette.

Továbbadhatja a vírust az, aki annak ellenére, hogy megkapta a vakcinát, megfertőződik, hiszen ez csak egy hónap után nyújt védelmet – válaszolt kérdésre Müller Cecília.

Alkalmasak a házi rendelők a tömeges oltásra. A védőoltásokat mindig itt adták be Magyarországon, ez szervezési munkát igényel – válaszolt az újabb kérdésre.

Nem derül ki egy PCR-tesztből, hogy a vírus melyik mutációjáról van szó – emelte ki az országos tiszti főorvos sajtókérdésre. Ehhez egy sokkal szélesebb körű vizsgálatra van szükség – tette hozzá.

Magyarországra eddig három szállítmány, tehát mindösszesen 79 ezer fő beoltására elegendő oltóanyag érkezett az országba.

Hetente fog újabb és újabb szállítmány érkezni Magyarországra

– tette hozzá.

Eddig csaknem 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, ebből öt esetben jeleztek mellékhatást – fejtette ki Müller Cecília, aki a tünetek között többek között az izomrángást nevezte meg. Szerinte

ezek nem számítanak súlyos jeleknek.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában