Indulhat a reptér-modernizációs licit

Indulhat a reptér-modernizációs licit
Zöld utat kapott a nagyváradi légikikötő korszerűsítésére kiírandó közbeszerzési eljárásra a Megyei Tanács. A munkálatokat 2015 végéig uniós pénzből lehet finanszírozni.

Arról tájékoztatta a Szállításügyi Ágazati Operációs Program Menedzsmentügynöksége a Bihar Megyei Tanácsot, hogy utóbbi megkezdheti a közbeszerzési eljárást a nagyváradi reptér felújítást végzők kiválasztására. A bukaresti hatóság szerint ez azért vált lehetővé, mert az Európai Bizottság szakértőivel megvizsgálták és rendben találták a befektetéssel kapcsolatos terveket. Ez lényegében azt jelenti, hogy 2015 december 31-ig uniós pénzalapokból újíthatják fel a légikikötőt.

Mi kell itt?

A létesítmény kifutópályáját 1800 méteresről 2100 méteresre alakítják át, így a reptér fogadni tud majd nagyobb gépeket is, például Boeing 737-eseket, 180 személyes befogadóképességig. A kifutópálya fényrendszerét is korszerűsítik, valamint annak energiaellátó-rendszerét is, megújul a ki-és beszállítóegység, valamint építenek egy üzemanyag-tárolót, hogy az 1000 kilométernél hosszabb utakra induló gépeket megtankolhassák.

A licit megkezdéséhez még szükség van az odaítélési dokumentáció megújítására és ennek bukaresti jóváhagyására.

A Megyei Tanács egyébként arról is tájékoztatott, hogy lépéseket tett az Európai Bizottságnál, amelynek nyomán jóváhagyták, hogy a Megyei Tanács támogasson anyagilag légitársaságokat, hogy ez utóbbiak a váradi reptérről is indítsanak külföldi járatokat. E támogatást legfeljebb öt évig folyósíthatják majd. Erről már tájékoztattak is több légitársaságot, és várják válaszaikat.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,