Indulhat a komposztálás!

A komposzt jó talajjavító anyag, a növények számára fontos tápanyagokat tartalmaz.

A tavaszi munkálatok során ne feledjük, hogy a szerves, növényi eredetű hulladékot környezetbarát módon kezelhetjük, ha komposztot érlelünk belőle.
A komposztálás lépései: Készítsük el a komposztáló keretet.

Gyűjtsük külön a szerves anyagot. Aprítsuk fel a nagyobb, darabos anyagokat. Töltsük folyamatosan, változatos rétegezéssel a komposztálót. Az alulra helyezett faapríték javítja a halom szellőzését, a hozzáadott kész komposzt gyorsítja a friss halom komposztálódását.

INFORMÁCIÓ
További információ: E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a., Tel.: 42/423-818, 504-403, fax: 42/423-818. Honlap: www.e-misszio.hu, e-mail: emisszio@zpok.hu.

Zöldebb, nedvesebb szerves hulladékra fásabb, szárazabb anyagokat rétegezzünk. A rétegek közé adhatunk adalékanyagokat (földet, kőzetlisztet, vagy szilikátásványokat (zeolitok, riolittufa), melyek javítják a komposzt minőségét. Forgassuk át 6-8 hetente a komposzthalmot! Ügyeljünk arra, hogy a komposzthalmunk ne legyen se túl száraz, se túl nedves, és megfelelő legyen a levegőtartalma.

Mit tegyünk a komposztálóba?

– a konyhából és a háztartásból kikerülő a zöldség- és gyümölcshulladékok, tojáshéj, kávé- és teazacc
– hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (maximum 2-3 kg/m3), növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt
– gyapjú, pamut és lenvászon
– a kertből levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor (ha vegyi anyaggal nem kezelték a fát)