Indul a Házasság Hete programsorozat

Indul a Házasság Hete programsorozat
Nagyváradon is megrendezik a Házasság Hete elnevezésű programsorozatot február 7. és 14. között a Bihar Megyei Nőszövetség és több más intézmény szervezésében.

 

 

Romániában tavaly tartották meg először a Nagy-Britanniából Richard Kane ötlete alapján 1997-ben induló rendezvényt. Az idén más romániai városok mellett Nagyvárad is több napos rendezvénysorozatot szervez. A váradi programsorozat több rendezvényt is tartalmaz: konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, tanító jellegű előadásokat fiataloknak, filmvetítéseket, utcai akciókat, mind a házasság, család témakörében. Mioriţa Săteanu a Bihar Megyei Nőszövetség elnöke elmondta, hogy a programsorozat vallásos jellegű, hiszen a házasság is egyházi intézmény, és többet jelent egy darab papírnál. Hozzátette a kampány célja felhívni a figyelmet a házasság fontosságára, a házasélet megóvásának fontosságára, a csonka családokban élő gyermekek oktatása, a meglévő keresztény értékek megőrzése és továbbadása stb. Aláhúzta, hogy a házasságról alkotott véleményeket nem lehet egy hét alatt megváltoztatni, de ha folyamatosan foglalkoznak a témával pozitív változásokat érhetnek el. A váradi rendezvény szervezői, különböző intézmények részéről rövid idő alatt állították össze az egy hetes tartalmas programsorozatot. Az esemény sajtótájékoztatóján a program szervezésben részt vevő intézmények képviselői röviden elmondták céljukat és ismertették az általuk szervezett eseményeket.

 

Szervezők

 

Pantea Delia, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár részéről elmondta, hogy a program során a könyvtár elsősorban az iskolások és egyetemisták informálását célozzák meg. Hozzátette, hogy a bihardiószegi és a cséffai könyvtárak is szeretnének csatlakozni a rendezvényhez. Vura Ottília, a Lámpás Alapítvány részéről elmondta, hogy Vincze Judit lelkipásztorral, az alapítvány elnökével együtt arra törekedtek, hogy minél több oktató jellegű programot szervezzenek a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban és egy szatmári iskolában. Alin Creţu pszichológus, feleségével, Crina Creţuval együtt a váradi Friedrich Schiller Német Líceumban, a Partenie Cosma Gazdasági Kollégiumban, az Andrei Şaguna Ipari Iskolacsoport és a Bihorul Sport Iskolában tartanak előadásokat a házasság témakörében. Catona Tiberiu a Iubirea Divina Közösség igazgatója elmondta, hogy a február 17–19. között megtartandó Expomariage esküvői vásáron egy külön standnál a fiatal házasulandók, vagy házasok beszélgethetnek a különböző problémákról. Ionescu Dan az Agape Egyesület alapítója és Ionescu Valeria professzor szintén oktató jellegű előadásokat tartanak majd. A program keretén belül több színházi előadás és filmvetítés lesz. A teljes programot megtekinthetik a www.bibliotecibihorene.blogspot.com, a www.uniunefemeilorbihor.blogspot.com és a www.psihoterapieoradea.blogspot.com internetes oldalakon.

 

Programok

 

A február 7–14. között megrendezett programsorozat magyar nyelvű rendezvényei: február 11., 17 óra: Kerekasztal-beszélgetés különböző korú házaspároknak, helyszín Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ; február 12., 17 óra: Szeminárium házasságban és nem házasságban élőknek, helyszín nagyvárad-újvárosi templom; február 12., 19 óra: Ökumenikus Ima a házasságban élő családokért, helyszín a Posticum kápolnája; február 12., 18 óra: Köszönöm, hogy imádott előadás a Szigligeti Színházban.

Nagy Noémi